Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 08 Svibanj 2014 12:14

Vesela ekipa u obilasku prirodnih ljepota svoga kraja

Napisao/la 
Vesela ekipa u obilasku prirodnih ljepota svoga kraja Vesela ekipa u obilasku prirodnih ljepota svoga kraja

Učenici područnog odjela Osnovne škole Marka Marulića Ljubuški iz Donjih Radišića imali su izlet na kojem su se upoznali s prirodnim ljepotama svoga kraja. Organizator izleta je bilo Eko selo Dole, a osim posjeta ovom selu, organiziran je posjet Peć Mlinima, točnije Ravlića pećini i hidroelektrani te vodopadu Koćuša u Veljacima.

Posjet Peć Mlinima i Eko selu Dole

Vesela ekipa od 34 učenika od prvog do petog razreda, koji pohađaju područni odjel, zajedno sa svojim učiteljicama Marijom Markotom, Ivanom Jezidžić, Natalijom Matijašević te učiteljem Zdravkom Selakom i vjeroučiteljem Andrijom Dugandžićem najprije je posjetila Ravlića pećinu, a od Vlade Rašića, koji je srdačno prihvatio ulogu vodiča, djeca su doznala da je ova pećina u arheološkoj literaturi poznata kao najznačajnije prapovijesno nalazište u Hercegovini, gdje su ljudi kontinuirano boravili od početka neolitika do kraja ranoga brončanog doba. Djeca su od vodiča doznala da se u pećini nakon ulaznog dijela nalaze dvije dvorane koje su odvojene međusobnim uskim prolazom.
Nakon izlaska iz pećine, ekipa se uputila prema hidroelektrani Peć Mlini, a ovdje su djeca od rukovoditelja postrojenja doznala kako se proizvodi struja. Nakon kratkog odmora na mjestu otkuda se strujom napaja dio Zapadnohercegovačke županije, autobus s izletnicima se uputio prema Eko selu Dole, gdje su se upoznali sa značenjem pojma ‘ekološka proizvodnja hrane’ te su imali priliku među prvima kušati plodove prvih eko jagoda proizvedenih u Dolama. Zajedno sa svojim učiteljicama i učiteljima, djeca su uživala u sočnim i ukusnim plodovima, a po odlasku su na poklon od domaćina dobili jagode koje su ponijeli svojim kućama kako bi se i ostali članovi njihovih obitelji mogli njima zasladiti. Osim projekta uzgoja eko jagoda, djeca su upoznata i s ostalim planovima u ovom selu, a ono što ih je posebno oduševilo je ideja o izgradnji zvjezdarnice. Djeca su izrazila želju da to uskoro bude napravljeno kako bi ponovno mogli doći u ovo selo.

Zahvala organizatorima

Treća postaja izletnicima bio je vodopad Koćuša, a do tamo ih je kao i cijelim putem vozio autobus za čijim je upravljačem bio Gojko Radišić, a vodopad je kao i Ravlića pećina ponovno pružio mogućnost rashlađivanja i uživanja u prirodi. Ovdje je za izletnike upriličen ručak te odmor, nakon kojega su se uputili svojim kućama. Ovom prilikom djeca, ali i organizatori, zahvaljuju svima koji su im ovaj dan učinili nezaboravnim.
Prije svega zahvala ide Vladi Rašiću koji je preuzeo ulogu vodiča u Peć Mlinima, te djecu upoznao s podacima koji i mnogim odraslima nisu bili poznati. Isto tako, zahvala i zaposlenicima HE Peć Mlini, koji su omogućili posjet dijelu pogona za proizvodnju struje te onima koji su djeci pružili okrjepu u hrani i piću na vodopadu Koćuša. Djeca, učiteljice i učitelji se na poseban način zahvaljuju Eko selu Dole na organizaciji izleta te pružanju mogućnosti djeci, ali i njima odraslima, da otkriju dio prirodnog bogatstva koje ovaj kraj posjeduje.

Dnevni list