Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 15 Svibanj 2014 13:46

Krumpir je za ljubuški kraj još uvijek najznačajnija kultura

Napisao/la 
Krumpir je za ljubuški kraj još uvijek najznačajnija kultura Krumpir je za ljubuški kraj još uvijek najznačajnija kultura

Petu godinu zaredom u Vojnićima je jučer upriličena manifestacija “Dani mladog krumpira” u organizaciji Udruge poljodjelaca ZHŽ-a i Mjesne zajednice Vojnići. Inače u ovom selu, mjestu prozvanom carstvom mladog krumpira, u stotinjak kućanstava, 90 posto stanovništva živi isključivo od poljoprivredne proizvodnje.

Čeka se odluka EU-a

Po raspoloživim podacima, proizvodnja mladog krumpira u ovom selu prelazi tri tisuće tona, a ukupna proizvodnja povrća više od pet tisuća tona. Tema ovogodišnje manifestacije je bila itekako aktualna, a odnosila se na upis poljoprivrednika u fitosanitarni registar, a nakon pozdravnih riječi ljubuškog načelnika Nevenka Barbarića, koji je čestitao organizatorima na nastavku tradicionalne manifestacije, ocjenjujući mladi krumpir najznačajnijom poljoprivrednom kulturom ljubuškoga kraja, nazočnima su se obratili i predstavnici županijske Vlade, ističući kako probleme treba zajedničkim snagama rješavati.
Okupljenima se obratio i Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a, kazavši da su oni kao udruga učinili sve da se poljoprivrednicima objasni važnost upisa u ovaj jedinstven registar.
“Udruga je učinila sve što je bilo u njezinoj moći da FVO komisija dođe u BiH i provjeri zadovoljavaju li se uvjeti za izvoz krumpira u zemlje EU-a. Unaprijed smo bili uvjereni da ćemo dobiti pozitivan odgovor, ali komisija svoje izvješće podnosi Odboru za poljoprivredu u Bruxellesu koji odobrava izvoz. Tu smo učinili sve da Odbor što prije zasjeda, ali do sada se to nije dogodilo. Još uvijek se nadamo da bi se to moglo dogoditi navrijeme da se spasi ovogodišnja proizvodnja”, kazao je Vukojević.

Novi monitorinzi

Mario Leko, ispred Agromediteranskog zavoda Mostar, kazao je kako sve skupa u budućnosti očekuje povećani monitoring, kako na krumpiru, tako i na cijelom nizu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a prema informacijama koje je on iznio, u sljedećem razdoblju od nekoliko godina krenut će se s monitoringom oko 20 novih štetnika, jer je Europskoj zajednici stalo do toga da se utvrdi je li područje BiH zaraženo ili ne određenim štetnicima. Od Seida Uzunovića, zamjenika direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, doznali smo da se u ovaj registar treba upisati svaki proizvođač poljoprivrednog bilja, a što se tiče proizvođača druge poljoprivredne proizvodnje, oni se moraju upisati u registar poljoprivrednih gazdinstava koji je također povezan s fitosanitarnim registrom.
“Europska komisija i FWO traže podatke o svakom poljoprivrednom proizvođaču i mi im to moramo ponuditi, a upravo zato služi i ovaj registar koji je osnova za sve daljnje radnje kada je u pitanju izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na područje EU-a”, istaknuo je Uzunović.

Z. Volarević/Dnevni list