Ispiši ovu stranicu
Utorak, 27 Svibanj 2014 20:05

FOTO: HKUD Hardomilje na Međunarodnoj smotri folklora u Ohridu

Napisao/la 
FOTO: HKUD Hardomilje na Međunarodnoj smotri folklora u Ohridu FOTO: HKUD Hardomilje na Međunarodnoj smotri folklora u Ohridu

- U svetištu sv. Nauma su nam rekli: „Ako ste sretni, čut ćete otkucaje njegovog srca.“  I kada smo čuli to mrtvo srce koje još uvijek kuca, postali smo sretniji. Još uvijek nam se nisu slegli dojmovi, ali smo svjesni jedne činjenice - mi, malo društvo iz Hardomilja, imali smo nastup na velikoj Međunarodnoj smotri folklora u Ohridu u Makedoniji. Oni koji žive  folklor, baš kao i mi, znaju što to znači. Kada smo dobili poziv, izgledao je kao nedostižni san kojeg smo ipak pretvorili u stvarnost. Uspjeli smo, zadovoljno poručuju članovi HKUD Hardomilje osvrćući se na nastup u Ohridu.

Članovi HKUD Hardomilje boravili su u Makedoniji u vrijeme slave njihovih najvećih svetaca: sv. Nauma i sv. Klementa, koji su bili učenici sv. Ćirila i sv. Metoda. Njima u čast se još uvijek izdižu crkve i svetišta, koja datiraju iz 11. stoljeća. Također, zanimljiv podatak je taj da Ohrid ima 365 crkvi, po jednu za svaki dan u godini.

Da bi se došlo do manastira sv. Nauma, potrebno je prijeći 29 km vožnje po 289 metara dubokom Ohridskom jezeru. Bistrina vode te mnoge znamenitosti su učinile i to putovanje zanimljivim. Manastir sv. Nauma ne posjećuju samo manifestacijski turisti, nego i vjerski. Naime, oni bračni parovi koji ne mogu imati djece, dolaze prenoćiti u tom manastiru, da bi uspjeli proširiti svoju obitelj. Današnji izgled crkve potječe iz 16. st. te se dva puta godišnje u njoj održava misno slavlje.

Nakon obilaska manastira sv. Nauma, Hardomiljčani su odradili ono zbog čega su došli – otplesali su stara hercegovačka kola i tako prenijeli Hercegovinu u Ohrid. Uz njih, još je bilo 20-ak društava koji su tradicionalnim plesovima predstavili svoju domovinu.

- Kada smo kročili nogom na ohridsko tlo, zaboravili smo na otežano putovanje. Samo smo šutjeli i upijali ljepotu Ohrida. Jako smo zadovoljni nastupom i ovom prigodom upućujemo jedno veliko hvala MZ Hardomilje, Općini Ljubuški, Zapadnohercegovačkoj županiji te ostalima koji su nam osigurali jedno lijepo druženje, poručili su članovi HKUD Hardomilje.

ohrid1

ohrid2

ohrid4

ohrid3

Bolji Ljubuški/Foto: HKUD Hardomilje