Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 02 Lipanj 2014 12:52

Ogorčeni učitelji: Prvoškolci u ŽZH su grubo zakinuti - osigurajte im pravo na puno obrazovanje

Napisao/la 
Ogorčeni učitelji: Prvoškolci u ŽZH su grubo zakinuti - osigurajte im pravo na puno obrazovanje Ogorčeni učitelji: Prvoškolci u ŽZH su grubo zakinuti - osigurajte im pravo na puno obrazovanje

Učitelji i stručni suradnici u osnovnim školama ŽZH oglasili su se priopćenjem za javnost putem kojeg se nastoje izboriti za puno pravo na obrazovanje najmlađeg školskog uzrasta ŽZH, koje im je već dvije godine zakinuto. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Upozoravamo vlasti u ŽZH: Prvoškolci su grubo zakinuti - Osigurajte im pravo na puno obrazovanje

Već treću godinu zaredom na različite načine pokušavamo ukazati ministrici Heleni Lončar i Skupštini Županije Zapadnohercegovačke da je odluka o reduciranju školske godine za 1. razred  osnovnog obrazovanja ogromna pogreška, koja će se odraziti na ove prvoškolce, ne samo dok pohađaju 1. r., nego i u budućem njihovom školovanju.

Puno puta smo govorili i pisali, a sada ponavljamo:

Gradivo predviđeno za cijelu školsku godinu zbijeno je u samo pola godine. To donosi frustracije u radu prvašićima i njihovim učiteljima, a obrazovni učinak je daleko od onog koji postižu učenici u drugim županijama naše države. Gotovo je nemoguće (pa i s nadarenim učenicima) ostvariti sve odgojne i obrazovne ciljeve koji su nužni za normalan prelazak u drugi razred. Učitelji su prisiljeni „zgusnuti“ gradivo drugog razreda jer rade na „popunjavanju rupa“ u znanju nastalih  u protekloj školskoj godini. Tako su ovi mališani pod stalnim pritiskom i u konstantnom  zaostatku s usvajanjem nastavnih sadržaja. Osobito su oštećena djeca s posebnim potrebama, s kojima se ne može postići ni minimum predviđenog. Ova pogreška mora se ispraviti!

Reduciranjem školske godine prekršen je Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH. Svjedodžba iz naše županije sa samo jednim polugodištem ne priznaje se u nekoj drugoj županiji. Dijete koje u našoj županiji završi prvi razred ne može se drugdje upisati u drugi razred. Naravno, imamo provjerene informacije koje to potvrđuju ali, u interesu djece i njihovih roditelja, s tim podacima nećemo javno raspolagati.

Cijelom problemu prošle godine dodan je još jedan. Provjera psiho-motoričkih sposobnosti se obavlja tek u listopadu. Dosadašnja praksa je bila da se pri upisu u školu registriraju pojedinačni problemi koje dijete-upisnik ima, primjerice mucanje, tepanje, asocijalnost, loše predznanje i sl. Prema potrebi upućivalo bi ih se logopedu, psihologu, defektologu ili u dječji vrtić do polaska u školu. Vrijeme od studenog do siječnja nije bilo dovoljno za otklanjanje problema koje su djeca imala, tako da u razrednim odjelima 1.r. ima bar trećina učenika koji imaju govorne poteškoće (tepanje). Ionako težak rad, time je dodatno otežan. Obraćali su nam se brojni roditelji koji su se „nadali da Ministarstvo obrazovanja ŽZH zna što radi kada skraćuje školsku godinu“, koji sada smatraju da su „njihova djeca iskorištena kao pokusni kunići“  i koji su na kraju „ogorčeni jer nema nikoga da im pomogne i da ih čuje“.

Početkom ožujka 2014. godine dobili smo usmeno obećanje od predsjednika Skupštine ŽZH, gospodina Ante Mišetića, da će organizirati tematsku sjednicu Skupštine na tu temu. Iako smo u zaključcima objasnili negativne učinke skraćene školske godine za učenike 1. r. te zajedno s našim potpisima sve to poslali Skupštini, do sjednice koja nam je obećana nikada nije došlo.
Neshvatljivo nam je da se ovo događa u 21. stoljeću. Ne uvažava se to što najmlađi uzrast, umjesto da u učionicu ide s osmijehom, ima ovako veliki teret na plećima u svom prvom susretu sa školom. Jasno je da onaj tko donosi i onaj tko podržava ovakve odluke u školstvu nema nikakvog dodira sa psihologijom djeteta ni s pedagoškim načelima. Ne uvažava se mišljenje struke ni mišljenje roditelja. Ne uvažava se ni činjenica što se dijete sa završenim prvim razredom u ovoj županiji ne može nigdje drugdje u BiH upisati u drugi razred, nego mora ponavljati školsku godinu. Teror nad djecom prouzročen nestručnošću mjerodavnih mora prestati!

U travnju i svibnju ove godine napravili smo sastanke po osnovnim školama u Ljubuškom, Grudama, Posušju i Širokom Brijegu i ponovno donijeli zaključke, koji potvrđuju da se odluka o skraćenju školske godine za 1.r. mora ukinuti. Učitelji i stručni suradnici svih 14  osnovnih škola naše županije potpisali su Zahtjev za donošenje odluke o izvođenju nastave 1. r. devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u trajanju od devet mjeseci počevši od rujna 2014. g. Ponovno smo to poslali nadležnom ministarstvu i Skupštini ŽZH. S njihove strane - odgovora opet nema.

Svoje učenike neprestano poučavamo: Nije sramota pogriješiti – sramota je ne pokušati ispraviti pogrešku. Jesu li isto to u školi nekada čuli oni koji sada odlučuju? Ili su zaboravili?

Učitelji i stručni suradnici naše županije su posljednje tri godine nadležnom ministarstvu poslali na desetine pisama, molbi, zahtjeva da se razmotri odluka o skraćenju školske godine za 1. razred. Ukazujemo da je reduciranje školske godine zlostavljanje djece, nanosi im ogromnu štetu i protivno je zakonu!!! Kako netko može ignorirati stotine ljudi kojima je ovo struka?! Možda se nadaju da ćemo odustati. Na ovaj problem ćemo upozoravati sve dok mjerodavni ne počnu ozbiljno shvaćati svoj posao, preuzmu odgovornost za učinjeno i ISPRAVE OVU POGREŠKU.

Nastojimo se izboriti za puno pravo na obrazovanje najmlađeg školskog uzrasta ŽZH, koje im je već dvije godine zakinuto. Podržite nas.

Učitelji i stručni suradnici osnovnih škola: Ljubuški, Grude, Široki Brijeg, Posušje

1 komentar