Ispiši ovu stranicu
Petak, 13 Lipanj 2014 08:38

Gimnazija i srednja strukovna ove godine primaju 300 učenika

Napisao/la 
Gimnazija i srednja strukovna ove godine primaju 300 učenika Gimnazija i srednja strukovna ove godine primaju 300 učenika

Kraj školske godine za mnoge učenike znači razbibrigu i odmor od obveza i svega onoga što škola nosi sa sobom. Ipak, ima onih učenika koji sebi ne mogu dopustiti potpuni odmor i uživanje u svim radostima koje ljeto nosi sa sobom. Naime, nakon završenog osnovnog školstva, učenici osmih razreda se tijekom ljeta moraju upisati u jednu od srednjih škola, koja im se nudi na području njihove općine ili grada u kojem žive. Doznali smo kakvo je stanje s ponudom u srednjim školama u općini Ljubuški, koji se smjerovi nude, te što je potrebno za upis, pitanja su koja muče mnoge učenike, ali i roditelje.

Gimnazija Ljubuški ove školske godine upisuje tri odjeljenja s po 30 učenika. Bodovni prag u prvom upisnom krugu je 45 bodova, a predmeti koji se boduju su hrvatski jezik, strani jezik, matematika, povijest, zemljopis te opći uspjeh iz 7. i 8. razreda. Kako su nam objasnili u ljubuškoj Gimnaziji, ukoliko se prijavi više učenika s istim brojem bodova, uzet će se u obzir 6. razred, jer se ove godine upisuju tri odjeljenja.
Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića ove godine vrši upis za sljedeća zanimanja: ekonomist, ekonomski tehničar (EUVET), tehničar za mehatroniku, agroturistički tehničar, prodavač, konobar, kuhar, automehaničar i vodoinstalater. Za svaki smjer će se organizirati po jedno odjeljenje s 30 učenika, a za smjer konobar i kuhar, odnosno automehaničar i vodoinstalater će se organizirati po jedno odjeljenje s 15 učenika. Bodovni prag za svako zanimanje je drukčiji, odnosno on je prisutan samo kod onih zanimanja s kojima se učenici nakon završetaka srednje škole mogu upisati na fakultet.
Bodovni prag za smjer ekonomist i ekonomski tehničar (EUVET) je 42 boda, tehničar za mehatroniku također 42 te agroturistički tehničar 36 bodova. Za zanimanje prodavač, kuhar i konobar, te automehaničar i vodoinstalater ne postoji bodovni prag, ali treba znati da je kod ovih zanimanja riječ o trogodišnjem obrazovanju. Predmeti iz osnovne škole koji se boduju također ovise o zanimanju, a sve dodatne informacije se mogu dobiti na službenim stranicama ovih dviju obrazovnih ustanova, www.gimnazija-ljubuski.com, www.sssrb.ba.
Prvi i drugi upisni krug održat će se krajem lipnja i početkom srpnja, dok je treći upisni krug predviđen za kolovoz.

Z. Volarević/Dnevni list