Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 18 Lipanj 2014 15:42

Članovi Hrvatske udruge Transplant boravili u Ljubuškom

Napisao/la 
Članovi Hrvatske udruge Transplant boravili u Ljubuškom Članovi Hrvatske udruge Transplant boravili u Ljubuškom

Članovi Hrvatske udruge TRANSPLANT potpomognuti predstavnicima udruženja iz Slovenije i Srbije te Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika posjetili su općinu Ljubuški gdje ih je primio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i predsjednik Općinskoga vijeća Toni Kraljević.

Ovom prilikom Mirela Pandžić, članica Upravnog odbora Hrvatske udruge Transplant, istaknula je kako je posjetom Ljubuškom završena radna turneja po Hercegovini.
“Već sedam-osam godina u Hrvatskoj bilježimo izvrsne rezultate kada je transplantacijska medicina i liječenje transplantacijom u pitanju. Nije nam uvijek bilo tako. Transplantacijska medicina je vrlo složen vid medicine i smatra se da je liječenje ovim načinom vrhunac i odraz kvalitete zdravstvenog sustava jedne zemlje. Ima puno bogatijih zemalja od Hrvatske koje su na nižoj razini kada je transplantacija u pitanju, a Hrvatska je postigla izvrsne rezultate unatoč ne baš blistavim ekonomskim pozicijama s kojih je kretala, prvenstveno zbog toga što je jako puno entuzijazma i rada pacijenata, liječnika i medija sudjelovalo u demistifikaciji priče o transplantaciji”, istaknula je ona.

Ovom prilikom Toni Kraljević, predsjednik Općinskog vijeća Ljubuški, istaknuo je kako je kod našeg naroda mnogo empatije i suosjećanja, što su pokazale i brojne akcije. “Kada se susretnete s ovim ljudima koji su novim organom dobili priliku za novi život, onda vam se nakon svakidašnjih jadikovki stvori jedna posve drukčija dimenzija, odnosno drukčije gledate na neke stvari. Naravno da ćemo mi učiniti ono što možemo s naše strane, a svi zajedno trebamo raditi na podizanju svijesti”, istaknuo je Kraljević.

Kažimo na kraju kako Bosna i Hercegovina gotovo da i nema transplantacijski program i svi koji ga trebaju upiru oči u Hrvatsku, ali samo rijetki dođu na njihovu listu.

Z. Volarević/Dnevni list