Ispiši ovu stranicu
Petak, 04 Srpanj 2014 20:55

Studenčica na Danima kosidbe na Kupresu

Napisao/la 
Studenčica na Danima kosidbe na Kupresu Studenčica na Danima kosidbe na Kupresu

Drugi dan obilježavanja tradicionalne manifestacije „Dani kosidbe – Kupres BiH“ započeo je svečanim defileom ansambala i KUD-ova, a potom i nastupom na središnjem gradskom trgu.

Nastup na trgu otvorili su domaćini, muška i ženska pjevačka skupina HKD „Napredak“ s Kupresa, a potom KUD „Tribanj“ iz župe Bila (Livno), HKD „Napredak“ iz Busovače, HKUD „Sitan tanac“ iz Šujice, HKD „Napredak“ iz Uskoplja, a iz Hercegovine je nastupio HKUD „Studenčica“ iz župe Studenci.

Za izvedbu poznate poskočice „Linđo“ studenački folkloraši doživjeli su ovacije okupljenog mnoštva na ispunjenom gradskom trgu i opravdali poziv na ovu značajnu manifestaciju.

Nakon folkloraša iz Bosne i Hercegovine na bini su se kraćim nastupom predstavili ovogodišnji gosti: Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ iz Subotice (Srbija), Folk dance group „Agrinio“ – Grčka, Folklorno društvo „Kres“ Novo Mesto (Slovenija) i „El G.F. Alianza“ Vera Cruz (Mexico).

Ova četiri društva su u sklopu CIOFF-a, međunarodnog folklor festivala, imali cjelovečernji koncert u Hrvatskom domu Kupres i oduševili sve nazočne.

CIOFF će se ove godine održati u tri mjesta u Bosni i Hercegovini, danas (četvrtak 4. srpnja) će nastupiti u Etno selu „Herceg“ u Međugorju, a sutra u Livnu.

 „Dani kosidbe – Kupres BiH“ završavaju središnjom manifestacijom na Strljanici gdje će se i ove godine održati viteško natjecanje kosaca, međunarodne galopske konjičke utrke, tradicijska utrka konja iz domaćeg uzgoja, bacanje kamena s ramena, skok udalj s mista, potezanje konopa, pješačke utrke, a po prvi put bit će natjecanje za najbolje kosce do 18 godina.

M. Kraljević/Radio Ljubuški