Ispiši ovu stranicu
Subota, 19 Srpanj 2014 17:12

Zlatna misa fra Ferde Majića

Napisao/la 
Zlatna misa fra Ferde Majića Zlatna misa fra Ferde Majića

Ferdo (Ferdinand) Majić rođen 1937. godine u Vitini, sin Franje i Stane r. Čuvalo. Školovanje započinje u rodnoj Vitini, potom Splitu i Visokom (gimnazija). U Franjevački red stupio je u Kraljevoj Sutjesci 14. srpnja 1956. godine. Studij filozofije i teologije počinje u Visokom a završava u Sarajevu. Za svećenika je zaređen na Širokom Brijegu 2. kolovoza 1964. godine. Svećenički red podijelio mu je Petar dr. Čule, mostarski biskup.

Kroz pedeset godina obnaša različite povjerene mu redovničke i svećeničke službe od župnog pomoćnika i župnika (Čapljina, Kočerin, Posušje, Šuica, Ljuti Dolac, Humac, Blagaj, Rasno i ponovo Humac gdje živi i radi.). Bio je definitor u Upravi provincije (1980 do 1988. godine. Odgojitelj novaka 1985. do 1988. godine na Humcu.

Dok je službovao u Šuici kao župnik dva puta je išao u zatvor po 35 dana zbog  hrvatskih obilježja na crkvenim dvorišnim vratima. Dva puta je u zatvoru bio u smrtnoj opasnosti, od udaraca znao je i po tri sata biti u nesvijesti.
Teži se događaj zbio u studenom 1989. godine dok je službovao kao župnik u Rasnu u večernjim satima napao ga je umobolni čovjek iz župe i nožem izbo na 8 mjesta, jedva je preživio zbog velikog odljeva krvi. Danas je u samostanu na Humcu još uvijek u dobroj kondiciji, često mu u šali znamo reći kako je hiper aktivan i u ovim godinama.
S radošću obznanjujemo da će naš fra Ferdo u nedjelju 27. srpnja 2014. u našoj župnoj crkvi na Humcu u 19 sati proslavit svoju zlatnu misu. Čestitamo!

Humac.ba