Ispiši ovu stranicu
Utorak, 29 Srpanj 2014 12:31

Zlatna misa fra Ferde Majića

Napisao/la 
Zlatna misa fra Ferde Majića Zlatna misa fra Ferde Majića

U nedjelju, 27. srpnja 2014., u novoj crkvi sv. Ante na Humcu svoju Zlatnu misu proslavio je fra Ferdo Majić, član naše Hercegovačke franjevačke provincije.

Nakon ulazne procesije zlatomisnik je započeo svečano euharistijsko slavlje uz koncelebraciju vikara provincije fra Ivana Ševe, humačkog gvardijana fra Velimira Mandića, fra Ivana Kvesića – također zlatomisnika, te dvadesetak ostale braće svećenika. Svečanosti ove proslave također su doprinijela i braća, bogoslovi te novaci, a svojim pjevanjem župni zbor s Humca pod ravnanjem s. Robertine Barbarić uveličao je ovo slavlje. Uz zlatomisnikovu rodbinu na ovo slavlje okupili su se mnogobrojni vjernici s Humca te vjernici iz fra Ferdine rodne župe – Vitina.

Propovjednik, humački župnik fra Ivan Boras u homiliji, obrativši se zlatomisniku, kazao je između ostaloga: „Smatram da i danas – u ovoj punoj crkvi sv. Ante na Humcu pred braćom svećenicima i rodbinom, pred prijateljima – možeš reći i  priznati da te tijekom 50 godina tvoga svećeničkog života i djelovanja Bog nikada nije iznevjerio i na cjedilu ostavio, da je uvijek bio s tvoje lijeve i desne, ispred tebe i iza tebe, tvoj Bog. I da zbog toga s pravom možeš reći: Blagoslovljen Bog uvijeke! I upravo to, tu hvalu i zahvalu koju ti, fra Ferdo, danas u ovom  svečanom času Bogu smiješ izreći, zašto i mi to isto ne bismo mogli ponoviti i proslijediti s veličanjem Božje milosti koja je preko tebe i tvoga svećeništva mnoge dotaknula i u mnogima se nastanila.“
 
Na koncu zlatomisničkoga slavlja u ime provincijala fra Miljenka, Uprave, cijele Provincije kao i u svoje osobno ime, prigodnim riječima slavljeniku se obratio vikar provincije fra Ivan Ševo i zahvalio mu za sve što je učinio djelujući kao svećenik kroz 50 godina u našoj Provinciji. Fra Ferdi su također zahvalili i čestitali humački gvardijan fra Velimir u ime humačkoga bratstva te župnik u ime humačkoga vjernoga puka.
Primivši srdačno sve čestitke nazočnima se obratio i sam zlatomisnik ohrabrujući mlade i zahvaljujući svima koji su bili uz njega do ovoga njegovoga  velikoga jubileja.
Po završetku svete mise bratsko druženje i slavlje  nastavilo se u samostanskoj blagovaonici.
 
Kratki životopis:

Ferdo (Ferdinand) Majić rođen 1937. godine u Vitini, sin Franje i Stane r. Čuvalo. Školovanje započinje u rodnoj Vitini, potom Splitu i Visokom (gimnazija). U Franjevački red stupio je u Kraljevoj Sutjesci 14. srpnja 1956. godine. Studij filozofije i teologije počinje u Visokom a završava u Sarajevu. Za svećenika je zaređen na Širokom Brijegu 2. kolovoza 1964. godine. Svećenički red podijelio mu je Petar dr. Čule, mostarski biskup. Kroz pedeset godina obnaša različite povjerene mu redovničke i svećeničke službe od župnog pomoćnika i župnika (Čapljina, Kočerin, Posušje, Šuica, Ljuti Dolac, Humac, Blagaj, Rasno i ponovo Humac gdje živi i radi.). Bio je definitor u Upravi provincije (1980 do 1988. godine.) i odgojitelj novaka (1985. do 1988. godine) na Humcu.

Dok je službovao u Šuici kao župnik dva puta je išao u zatvor po 35 dana zbog  hrvatskih obilježja na crkvenim dvorišnim vratima. Dva puta je u zatvoru bio u smrtnoj opasnosti, od udaraca znao je i po tri sata biti u nesvijesti.

Teži se događaj zbio u studenom 1989. godine dok je službovao kao župnik u Rasnu. U večernjim satima napao ga je umobolni čovjek iz župe i nožem izbo na 8 mjesta, jedva je preživio zbog velikog odljeva krvi. Danas je u samostanu na Humcu, još uvijek u dobroj kondiciji, često mu fratri u šali znaju reći kako je hiperaktivan za svoje godine.
 
 fra A. Majić / mirijam / franjevci.info