Ispiši ovu stranicu
Utorak, 19 Kolovoz 2014 09:58

Misa zahvalnica u Stubici za stoti rođendan bake Marte Pehar

Napisao/la 
Misa zahvalnica u Stubici za stoti rođendan bake Marte Pehar Misa zahvalnica u Stubici za stoti rođendan bake Marte Pehar

U povodu stote godišnjice rođenja Marte Pehar u Stubici je ispred obiteljske kuće služena sv.Misa zahvalnica koju je slavio don Ivo Šutalo, studenački župnik koji je od mjesnog biskupa dobio dozvolu za služenje svete mise na ovom mjestu.

Marta Pehar je rođena 1914. godini u Paoči, župa Gradnići, od oca Ivana Buntića i majke Janje, rođene Kordić iz Blizanaca. Udala se 1938. godine za Marka (Markelu) Pehara iz Stubice. U braku su živjeli do 1945. godine kada je Marko poginuo. Nalazio se u Šimićevoj pukovniji koja se 45-te povlačila iz Istočne Hercegovine i poginuo u vlaku kod Novske kojeg su bombardirali Englezi.

Marta je rodila petero djece: Božicu (časnu sestru), Ljubicu, Iliju, Mariju i Marka. Kćer Marija umrla je 1946. godine, a Marko se rodio nekoliko mjeseci nakon očeve smrti.

U prigodnoj propovijedi župnik se zahvalio Bogu za njezin život pun patnji i odricanja, a nakon mise nazočnim se obratio i Martin sin Ilija još jednom podsjetivši kroz što je sve njegova majka prošla u životu, osobito u teškim poratnim godinama.

babamarta-3

Baka Marta je rodila petero djece (četvero živih), a od njih ima 11-ero unučadi i 15-ero praunučadi.

Nakon sve mise obitelj je za sve koji došli priredila okrjepu i osvježenje.

M. Kraljević/Radio Ljubuški