Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 26 Studeni 2014 12:47

Proslavljen blagdan svete Kate, zaštitnice Ljubuškog

Napisao/la 
Proslavljen blagdan svete Kate, zaštitnice Ljubuškog Proslavljen blagdan svete Kate, zaštitnice Ljubuškog

Vjernici diljem Bosne i Hercegovine jučer su na poseban način proslavili blagdan svete Kate, zaštitnice mnogih župa, ali i studenata te izdavača. Na poseban način, blagdan ove svetice je proslavljen i u Ljubuškom, jer upravo crkva smještena u središtu grada nosi naziv svete Kate. Svečanom misnom slavlju kojem je nazočio velik broj vjernika, prethodila je procesija s kipom svetice kroz grad, a prema riječima fra Maria Knezovića, jučerašnjeg propovjednika, inače župnika župe Kočerin, upravo je procesija putokaz tomu što bi trebalo činiti.

Sv. Kata kao primjer

“Trebalo bi uzeti uzore, ideale i za njima bacati svoje ovozemaljske korake kako bismo i mi, slijedeći stope onih koji su Isusa živjeli i susreli ga te za njega posvjedočili, mogli osjetiti radosti i slasti pa, ako hoćete, i ponos, ali duhovni ponos svjesnosti kome pripadamo. Mi smo Isusovi. Slijedeći ovu sveticu, još jedanput govorimo, Isuse, ti si naš Bog, za tebe i zbog tebe sve mogu u onome koji me jači”, kazao je u svojoj propovijedi fra Mario, dodajući kako prijevod imena Katarina znači uvijek čista i to je ideal koji se pred sve nas svakodnevno stavlja. Sveta Kata je, kaže on, primjer da radi Boga uistinu vrijedi sve riskirati pa čak i vlastiti glavu staviti na raspolaganje ovoga svijeta. “Sigurno je i u Katarininom srcu zasjala Isusova riječ, ne bojte se”, kazao je on.

Sredstva za obnovu

Milodari prikupljeni jučer na svetoj misi išli su za obnovu crkve svete Kate, stare 102 godine. Iz razgovora sa župnikom fra Ivanom Borasom doznali smo kako je mnogo toga potrebno odraditi, ali nedostaju prijeko potrebna novčana sredstva. “Treba uraditi fasadu na cijeloj crkvi, ali mi ćemo u ovoj fazi prvo odraditi zvonik, a ostatak će ostati u sadašnjem stanju jer nemamo novca sada raditi kompletnu fasadu. Isto tako, trebalo bi učvrstiti i temelje crkve, ali bi nam za to trebalo oko 80.000 eura, ali ni za to nemamo potrebna sredstva, tako da se novac stalno prikuplja, pa sukladno tomu će se odvijati i daljnji radovi”, kazao je fra Ivan.

Z. Volarević/Dnevni list