Ispiši ovu stranicu
Petak, 13 Veljača 2015 07:23

Uspješno realizran projekt Udruge Duga - "PRUŽIMO IM ŠANSU"

Napisao/la 
Foto: Udruga "Duga" Ljubuški Foto: Udruga "Duga" Ljubuški

U prostorije Udruge Duga prije nekoliko dana su stigla didaktička pomagala i materijali za kreativne radionice. Sredstva za nabavku pomagala i materijala Udruga roditelja djece s posebnim potrebama su podržana projektom“ Pružimo im šansu“ .

Marija Markota, tajnik Udruge u nastavku kratko predstavlja projekt.

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama „Duga „ Ljubuški se može pohvaliti s još jednim uspješnim projektom, još jedan naš cilj je ostvaren, mada kratkoročno ali mi smo ipak sretni. To je dokaz da možemo i da se trebamo boriti za bolje sutra, nas i naše djece.
Naime, o čemu se radi? Poznato vam je kako Udruga „Duga“, pod vodstvom defektologinje Zore Skoko, već godinama ima radionice za roditelje i djecu. U novije vrijeme smo svojim trudom te velikim srcem naše fizioterapeutkinje Jagode Čuvalo i defektologinje Marije Sabljić postigli da OSI (pogotovo starije OSI) osim rehabilitacije imaju i socijalizaciju i obrazovanje koji se provode u prostorijama Udruge „Duga“ i to dva puta tjedno u trajanju od tri sata. Kako se inače teško financiramo, isključivo pomoći ljudi dobra srca, a sve aktivnosti kao i prostor u kojem boravimo dosta financijski koštaju odlučili smo aplicirati projektom prema Udruženju Helsinškog parlamenta građana Banja Luke koji realiziraju projekte IN- Implementacija UN Konvencije o pravima osoba s Invaliditetom BiH. Sve te projekte podržava Europska unija. Projekt Implementacija UN konvencije o pravima OSI u Bosni i Hercegovini „Pružimo im šansu“ je prošao i naša Udruga je osigurala 6 mjeseci besplatnih terapija i radionica u kojima OSI imaju rehabilitaciju, socijalizaciju i obrazovanje. Ovim projektom članovi Udruge su oslobođeni plaćanja terapija i radionice. Iako je cijena bila samo simbolična u današnje vrijeme i to je mnogo. Osim olakšanja zbog financijskih troškova roditelji naših članova, kao i njihova djeca su jako zadovoljni i sretni što mogu izaći iz granica svoja četiri zida, družiti se i provoditi kvalitetno vrijeme sa svojim vršnjacima. U radionicama osim terapija te kreativnog razvijanja OSI uče brigu o sebi te o prostoru u kojem borave naravno u skladu s njihovim mogućnostima. Jako je važno da se iskoriste sve sposobnosti koje se mogu razviti kod OSI kako bi njihov život,a i život njihovih roditelja bio što lakši.
Udruga „Duga“ je ostvarenjem ovog projekta kao i ostvarenjima dosadašnjih projekata, raznih akcija, festivala,predstava te cjelokupnim svojim radom pokazala da se sve može ako postoji volja i nada. I ovom prilikom pozivamo sve roditelje kojima je potrebna bilo koja pomoć da nam se pridruže te da zajedničkim radom pokušamo riješiti svakodnevne poteškoće u kojima se OSI nalaze te doprinesemo što boljem radu i što dužem opstanku Udruge „Duga“. Zajedno smo jači, zajedno možemo više!

Udruga "Duga" Ljubuški