Ispiši ovu stranicu
Subota, 21 Veljača 2015 11:12

AGAPE: Ovu godinu želimo obilježiti mladošću

Napisao/la 
AGAPE: Ovu godinu želimo obilježiti mladošću AGAPE: Ovu godinu želimo obilježiti mladošću

Naziv Ljubuški (Lubussa) se prvi put spominje na današnji dan 21. 2. 1444. Ovaj Dan općine Ljubuški posvećujemo djeci,a obraćamo se njihovim roditeljima.

Podsjećamo, prošle godine istaknuli smo negativnu statistiku naše općine ne baveći se previše odgovornim stranama, nego vapajom za pomoć gospodarskoj slici grada. Širu javnost smo preko noći (nesvjesno) potaknuli da slijede naš primjer i jednostavnim uličnim akcijama izraze nezadovoljstvo u svojim sredinama. Jer mi mislimo da nije dobro šutjeti. Mislimo mi da može i gore, ali se fokusiramo na bolje. To je bila samo jedna (u nizu) jeftina realizacija jako bitne ideje. Dobre ideje obično i ne zahtjevaju skupu realizaciju. I bilo je dobro. Sve vezano za prošlogodišnji dan Općine. Žalimo samo što nam ikebane nisu doživjele svjetlo divnog jutra poslije.

Ovu godinu želimo obilježiti mladošću..

U našem relativno kratkom radu s djecom i mladima naučili smo stvari neprocjenjive važnosti na kojima Vama, roditeljima želimo zahvaliti. Prvo što smo naučili jeste da je strah zajednički nazivnik svih neuspjeha. Hvala što ga ljubavlju iskorjenjujete iz svoje djece. Učite ih da su vrijedni i da svaki dan upravo njima služi! Hvala što promatrate djecu i ono čime se vole baviti,a ne tržište rada. Iako je to u vrijeme krize, posebno teško.
Hvala što im govorite da su baš oni poslani da zaustave nepravdu u svojoj klupi, razredu, školi, gradu, državi, svijetu, da - svijetu. Jer u tim trenucima, čitav ih svemir promatra, kako će postupiti.
Hvala što vjerujete u i pred svojom djecom pričate dobre stvari. Baš oni mogu bit sutrašnji pokretači društva, svojim djelima! Ne titulama, nivoima vlasti, utjecajem ili slično. Nego djelima.
Hvala što ne želite da Vam djecu sutra svrstavaju prema ocjenama, stranama, rodnom mjestu, kojekakvim nametnutim identitetima nego Vam je bitnije da ih se gleda jedinstvene u svim njihovim posebnostima.
Na kraju, hvala Vam, što ih ne učite da odlaze. I ne zamišljate ih sretne samo u nekim sjajnim, inozemnim okvirima. Kakav god sjaj i bolji život vani bio. I koliko god bilo teško ostati. Hvala što ih ne učite ni da ostanu. Nego ih učite da bivaju, a ne da imaju. Učite ih da sami odaberu, ali ... spomenite samo sljedeće: umjesto da osluškuju sredinu i traže ima li tu išta za njih, neka se radije shvate poslanima u ovu i ovakvu sredinu, da ju, vjerovali ili ne – izmjene. Probajte. To će se posebno svidjeti djeci, posebno onoj koja se zadnjih dana maškarala u Supermane, Batmane i druge borce protiv nepravde.

AGAPE