Ispiši ovu stranicu
Petak, 06 Ožujak 2015 07:04

Što je zajedničko automobilu, Microsoftu i Ljubuškom? Jedno ime: Josip Primorac

Napisao/la 
Što je zajedničko automobilu, Microsoftu i Ljubuškom? Jedno ime: Josip Primorac. Što je zajedničko automobilu, Microsoftu i Ljubuškom? Jedno ime: Josip Primorac.

Naime, sredinom siječnja, u svijetu tehnologije, bio je aktualan jedan natječaj -  Mojio & Windows Phone Developer Contest. Glavni cilj bio je povezati doživljaj tijekom vožnje automobila sa mobitelima koji imaju Windows sustav.

Preko 850 sudionika iz cijeloga svijeta je sudjelovalo na natječaju koji je tražio 5 vrsta aplikacija.
Nakon detaljnog pregledavanja dizajna, funkcionalnosti, te testiranja aplikacije od sudionika je zatražen četverominutni video koji predstavlja njihovu aplikaciju. Josip Primorac, student informacijskih sustava na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, je u ovom dijelu imao pomoć Mislava Borasa pri stvaranju videa, te Stipe Čolaka pri stvaranju loga. Nakon detaljne prosudbe stručnog kadra, odabrano je top 25 radova.

Putem video konferencije stručni žiri je odabrao aplikaciju koja je imala najbolji dizajn, prezentaciju, izvedivost, novitet i korisnost.
Josip je oduševio žiri sa svojom aplikacijom u kategoriji Fleet App. O čemu je zapravo aplikacija, objasnio je sam Josip: “ Zadatak je bio napraviti aplikaciju koja koristi njihov uređaj zvan Mojio priključen u vozilu. Pošto uređaj prepoznaje razne događaje poput pokretanja vozila, kvara, nesreće i sl., te stalno odašilje trenutnu lokaciju vozila, odlučio sam napraviti nešto da se smanji broj poginulih na način da njihovi bližnji (čuvari) prime obavijest o nesreći i pokušaju ih kontaktirati. Ukoliko vozač ne odgovori na poziv, dužnost čuvara je da kontaktira hitnu pomoć i proslijedi im informacije o nesreći uključujući lokaciju putem geografskih koordinata.„
 Mojio uređaj je trenutno, nažalost, dostupan samo u SAD-u i Kanadi.
Josipu čestitamo i pružamo potporu u daljnjem radu.

Jelena Bandur/Bolji Ljubuški