Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 26 Ožujak 2015 15:44

U Gimnaziji Ljubuški održani “Dani hrvatskog jezika 2015.”

Napisao/la 

Tradicionalna županijska manifestacija natjecateljskog karaktera “Dani hrvatskog jezika” održana je jučer, a domaćin je bila Gimnazija Ljubuški. Natjecanje je organizirano pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije i na njemu su sudjelovale osnovne i srednje škole.

Učenici su se natjecali u kategorijama “pisani rad” i “recitacije”, četrnaest iz osnovnih i sedam iz srednjih škola u obje kategorije.

Nagrađeni najbolji

U kategoriji pisani rad – osnovne škole, treće mjesto osvojila je Anđela Vukšić iz VII. b razreda OŠ „I.B.Mažuranić“ Ljubuški na temu „Kad bi se mene pitalo“, drugo mjesto osvojio je Luka Budimir VI. razred iz OŠ „Franice Dall era“ iz Vira na temu „Ima jedna zemlja“, a prvo mjesto osvojila je Anamarija Bakula iz OŠ „Ivana Mažuranica“ Posušje na temu „Igra i igre“.

U kategoriji pisani rad – srednje škole, treće mjesto osvojila je Anamarija Čolak IV. a razred SŠ „A.B.Šimića“ Grude na temu Narodi su djeca velika (i lako im je kupiti igračku)“, drugo mjesto osvojio je Ivan Bilinovac IV. f razred iz Gimnazije „Fra Dominika Mandića“ Š.Brijeg na temu „Narodi su djeca velika (i lako im je kupiti igračku)“, a prvo mjesto osvojila je Viktorija Petrušić IV a razred SSŠ „Ruđera Boškovića“ Ljubuški.

U kategoriji recitatori – osnovne škole, treće mjesto osvojila je Katarina Biško VIII. a razred iz OŠ „Fra Stipana Vrljića“ Sovići s recitacijom pjesme „Kazalište snova“ – autora Vladimira Pavića. Drugo mjesto osvojio je Fran Zelić VIII. e razred iz OŠ „I.B. Mažuranić“ Ljubuški s recitacijom pjesme „Trubač sa Seine“ autora Dobriše Cesarića, a prvo mjesto osvojila je Lorena Zovko VI. razred iz OŠ „Biograci“.

U kategoriji recitatori – srednje škole, treće mjesto osvojila je Klara Vukojević iz „Gimnazije“ Ljubuški s „Molitvom iz tamnice“ autora Tina Ujevića, drugo mjesto osvojile su Marija Kožul i Gabrijela Šarić iz IV. razreda Gimnazije „Fra Dominika Mandića“ Š.Brijeg s narodnom baladom „Majka Margarita“, a prvo mjesto osvojio je Ivo Brkić iz IV. b razreda SSŠ „Ruđera Boškovića“ Ljubuški s pjesmom „Kad razmišljam o vama stari pjesnici“ autora Borisa Marune.

Povjerenstvo za ocjenu pisanih radova i recitacija radio je u sastavu mr. sc. Marko Tokić, mr. sc. Jozo Marić, te glumac Slaven Pehar.

Afirmirati znanje o jeziku

Prije samog proglašenja nagrađenih natjecateljima se u ime povjerenstva obratio gospodin mr. sc. Marko Tokić koji je, ne skrivajući zadovoljstvo onim što je napisano i izrecitirano, rekao kako je povjerenstvo imalo veliki problem odabrati najbolje radove i recitacije.

“Za mene su svi sudionici pobjednici, nijanse su odlučivale, ali ipak smo morali dodijeliti nagrade samo nekolicini”, rekao je između ostalog Tokić.

U programu su sudjelovali i učenici Lubuške gimnazije te školski zbor. Svrha manifestacije je u natjecateljskom ozračju afirmirati postignuća u pismenosti i poznavanju hrvatskoga jezika, svijest o njegovom značenju te sklonost nadarenost i mogućnosti predstavljanja vlastitih sposobnosti. Na kraju natjecanja najboljim učenicima dodijeljene su prigodne nagrade.

Dnevni list

1 komentar