Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 30 Travanj 2015 05:45

Mostarski studenti Arheologije istraživali baziliku u Gornjoj Vitini

Napisao/la 

U razdoblju od 08. do 23. travnja 2015. održana je redovita terenska nastava za studente Arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Terenska nastava sprovedena je na nalazištu Doci u Gornoj Vitini kod Ljubuškoga, pod vodstvom prof. dr. Brunislava Marijanovića i stručne ekipe koju su činili doc. dr. Dario Vujević; v. asist. Nina čuljak; v. asist. Tino Tomas i Mirko Rašić. Istraživanja su bila revizijskog karaktera, a cilj je bio dopuniti prethodne spoznaje o kasnoantičkoj bazilici u Docima. Istražen je cijeli prostor bazilike, u sjevernoj prostoriji otkrivena je piscina (krsni zdenac), te tri groba, jedan u središnoj prostoriji i dva u južnoj.

U samom prostoru bazilike pronađeni su i ulomci izuzetno kvalitetnog kamenog crkvenog namještaja.

Prema preeliminarnim indicijama bazilika se datira u drugu polovicu 6. stoljeća, a potvrda vremena u kojemu je egzistirala bazilika biti će poznato nakon radiometrijskih analiza uzoraka kostiju prikupljenih iz grobova.

Također, stotinjak metara sjeverno od bazilike istražene su dvije kasnoantičke grobnice na svod, koje kulturno,vremenski i prostorno korenspondiraju sa bazilikom, priopćeno je na Facebook stranici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.