Ispiši ovu stranicu
Utorak, 09 Lipanj 2015 07:25

UKLJUČITE SE! Ljubušaci, i vi možete biti dio humanitarnog projekta „kosaLjubavi“

Napisao/la 
Foto: Facebook "Kosa ljubavi" Foto: Facebook "Kosa ljubavi"

Dvije mlade žene, Zagrepčanke Biljana Bjelajac Poznić i Marijana Čergar, nedavno su pokrenule projekt/humanitarnu akciju "kosaLjubavi", kako bi pomogle djeci i mladima u Hrvatskoj koji boluju od malignih i autoimunih bolesti te su privremeno ili trajno ostali bez kose.

Akcija se munjevitom brzinom proširila diljem Hrvatske, a sve u cilju kako bi građani donacijom kose barem malo uljepšali teško životno razdoblje kroz koje prolaze oboljeli.

Nakon što smo saznali za ovu akciju, odlučili smo istražiti kakav je odaziv u Bosni i Hercegovini i koliko su, zapravo, o istoj informirani bh. građani.

"Projekt "kosaLjubavi" pokrenut je 22. travnja kao Facebook grupa. Priča je krenula kada se Marijana, jedna od pokretačica akcije, odlučila ošišati i poslati kosu van Hrvatske kako bi dala svoj doprinos za djecu oboljelu od malignih bolesti. Nedugo nakon priče o šišanju, na TV-u je bilo isječak o susjedima iz Srbije koji su pokrenuli humanitarni projekt „Kilometar kose“. Vidjevši koliki je interes zavladao te kako takvo nešto ne postoji u Hrvatskoj, odlučile smo primiti posao u svoje ruke", kazala je za Bolji Ljubuški Biljana Bjelajac Poznić.

Budući da je ova akcija pokrenuta u Hrvatskoj, zanimalo nas je javljaju li se i donatori iz BiH, na što smo dobili potvrdan odgovor.

"Imamo donatore i iz BiH, što me jako iznenadilo. Za sada smo dobile pet donacija i vrlo smo ponosne na naše susjede. Jedna djevojka se javila iz BiH te izrazila žaljenje zbog nepostojanja takve vrste akcije u BiH. Ponudila sam joj pomoć u slučaju da poželi takvo što pokrenuti. Dakle, poželi li netko primiti se posla i usrećiti dječicu u svojoj zemlji, slobodno nam pišite! Koliko smo u mogućnosti, pomoći ćemo vam! Bilo bi lijepo kada bi mi u BiH mogli poslati ili izrađivati kosicu, ali to je teško. Carina, porez, problemi…" istaknula je Biljana.

Uputila je i poruku građanima BiH.

„Dragi naši susjedi, ukoliko želite biti dio nas - pišite, pitajte i šaljite nam kosu. Ukoliko se nešto takvo pokrene i kod vas ,mi smo tu da pomognemo!  Nadam se kako ćemo vam dati vjetar u leđa kao što je nama dala Srbija i njihov humanitarni projekt „Kilometar kose“, ponosno je zaključila naša sugovornica.

Ako se i vi želite uključiti u ovu hvalevrijednu akciju morate ispuniti nekoliko uvjeta. Odrezana kosa mora imati minimalno 20 cm, može biti obojana i ne smije biti previše oštećena. Odrezani rep, pletenica ili repići (trebaju biti oprani i suhi) spremaju se u plastične vrećice sa podacima donatora (nije obavezno). Kosu možete poslati poštom (preporučeno) na adresu: Biljana Bjelajac Poznić, Ljudevita Posavskog 25e, 10360 Sesvete.

Svakodnevne  informacije vezane za ovu akciju možete pratiti  putem Facebook stranice „Kosa ljubavi“, a dodatna pitanja možete uputiti na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. . Uskoro će biti otvorena i  web stranica koja će sadržavati puno više informacija.

P. S. Želite se šišati, a imate dugu kosu? Nemojte ju baciti u smeće. Donirajte ju onima kojima će to nešto značiti.

Antonela Marinović / Bolji Ljubuški