Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 12 Studeni 2015 17:58

Ljubušanka Zdravka Džajić u timu koji je osmislio kako povezati Solin i Ljubuški

Napisao/la 

Urbani sadržaji koje su kroz Europski projekt "Connecting separated" ili "Povezivanje razdvojenog" osmislili studenti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a sve u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - BiH 2007. - 2013., čiji su nositelji Grad Solin i Općina Ljubuški, trebali bi se realizirati na ušću rijeke Jadro do idućeg ljeta.

"Četiri točke"

Nakon radionica koje su trajale svega četiri dana, a u kojima su sudjelovali studenti različitih usmjerenja - arhitekture, likovnih umjetnosti i povijesti umjetnosti od druge do pete godine studija, odabran je pobjednički rad studenata okupljenih u timu "Igra" s prijedlogom rješenja nazvanog "Četiri točke". Riječ je, naime, o četiri tematske prostorne točke koje su se provlačile kroz povijest sve do danas, te aktivaciji prostora kroz igru i edukaciju. Te četiri točke čine arheologija, priroda (močvara), luka i industrija koje su predviđene kao odvojene parkovne instalacije sa snažnom edukativnom komponentom.

Kako ističe Ljubušanka Zdravka Džajić, jedna od članica pobjedničkog tima, studenti su imali zadatak osmisliti urbanu intervenciju koja će privući posjetitelje na zaboravljeno i zanemareno područje koje je takvo, prije svega, zahvaljujući prometnoj i industrijskoj infrastrukturi, a koja je Grad Solin odsjekla od obale.
"Odabrana lokacija za urbane sadržaje koje su kroz europski projekt 'Connecting separated' ili 'Povezivanje razdvojenog' osmislili studenti iz Hrvatske i BiH, nalazi se na ušću rijeke Jadro, točnije južna obala riječnog korita pri spoju s morem, odnosno mjestu nekadašnje salonitanske luke. Riječ je, naime, o defragmentiranom prostoru koji pripada prirodnom sustavu rijeke Jadro dužine približno 250 m i širine 16 m", objasnila nam Džajić, a uz nju grupu pobjedničkog rješenja čine Marin Petković i Ivana Skočibušić, studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, smjer arhitektura, Ivana Kevo s Umjetničke akademije u Splitu, te Ivana Pavlović i Matea Šimunić koje studiraju na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Trud, energija i znanje

"Multidisciplinarna radionica je organizirana na način da su studenti bili podijeljeni u četiri grupe od kojih je svaka izradila po jedno prostorno rješenje. Bilo je to, prije svega, jedno veliko i nezaboravno iskustvo koje ćemo pamtiti i po suradnji sa studentima različitih struka", istaknula je naša sugovornica. Kriteriji po kojima je odabrano pobjedničko rješenje su kreativnost i cjelovitost koncepata i njegove oblikovne kvalitete, razrađenost scenarija korištenja prostora, tehnička izvedivost, te jasnoća prezentacije vlastite ideje. Studenti su imali svega četiri dana za izradu rješenja. Unatoč kratkom vremenu i ubrzanom tempu rada, ali i kompleksnom zadatku, svaka od grupa je uložila maksimalan trud, energiju i znanje kako u razvijanju vlastite ideje tako i u suradnji s kolegama, mentorima i gostujućim kritičarima. Svaka od grupa je ponudila kvalitetna rješenja koja propituju mogućnosti i modele povratka Grada izgubljenoj i zaboravljenoj luci.

Podsjetimo kako je u Ljubuškom 30. travnja ove godine svečano potpisan sporazum o prekograničnoj suradnji Općine Ljubuški i Grada Solina. Riječ je o projektu "Connecting separated" ili "Povezivanje razdvojenog" koji traje 24 mjeseca i polazi od rimske ceste koja je povezivala Salonu (Solin) i Bigeste (Ljubuški), te završavala u Naroni (Vid). Mapiranje kulturne i prirodne baštine, gastronomske ponude i događanja duž navedene rute pridonijet će razvijanju zajedničke turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i BiH. Ukupne je vrijednosti 455.737 eura, od čega 82,83 posto iznosi financiranje EU. Nositelji ovog projekta su Grad Solin i Općina Ljubuški, uz partnerstvo i suradnju s Javnom ustanovom RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Razvojnom agencijom ZHŽ - HERAG.

Antonela Marinović / Dnevni list