Ispiši ovu stranicu
Subota, 14 Studeni 2015 13:19

U Ljubuškom obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Napisao/la 
Foto: Bolji Ljubuški Foto: Bolji Ljubuški

U organizaciji Udruge dijabetičara Zapadnohercegovačke županije "Snaga" danas je prigodnim aktivnostima na Trgu domovinske zahvalnosti u Ljubuškom obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Veliki broj građana, naročito srednje i starije životne dobi, ovom su prigodom besplatno izmjerili razinu šećera u krvi te se educirali kroz tiskane letke i brošure o simptomima, prevenciji te regulaciji šećerne bolesti.

Od članova udruge "Snaga" dobili smo informaciju kako je sve veći mladih i djece koji obolijevaju od dijabetesa u ŽZH. Upravo ta populacija pokazuje najmanje zanimanja kada je u pitanju edukacija o šećernoj bolesti, a to vrijedi i za mlade Ljubušake.  

Da je sve veći broj oboljelih od dijabetesa u ZHŽ – u, svjedoči podatak od njih čak 9.000. Dok polovina oboljelih nije ni svjesna ove bolesti, oni kod kojih je dijagnosticirana -  neadekvatno ili loše je kontroliraju.

Na inicijativu Internacionalne dijabetološke Federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine 14. studenoga obilježava se Svjetski dan dijabetesa.

U Bosni i Hercegovini obilježavanje ovog dana ima tradiciju od 2007. godine, ali do 2014. nije jedinstveno obilježavano.

Savez dijabetoloških udruga BiH u suradnji s entitetskim savezima i pokroviteljstvom IDF-a Europe ove je godine ponovno uveo jedinstveno obilježavanje ovog dana, pa su se tako u svim regionalnim/županijskim središtima organizirali okrugli stolovi, predavanja, sportske aktivnosti te akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi.

Bolji Ljubuški