Ispiši ovu stranicu
Utorak, 23 Veljača 2016 14:15

Ljubušaci ne zaboravljaju svoje preminule i poginule sugrađane

Napisao/la 

Prigodnim trodnevnim programom, na dostojanstven način obilježeni su Dani sjećanja na pobijene franjevce i vjernički puk ljubuške općine.

Osobito svečano bilo je na misnom slavlju koje je u nedjelju, u prepunoj samostanskoj crkvi sv. Ante na Humcu, predslavio humački gvardijan fra Velimir Mandić u suslavlju s vicepostulatorom fra Miljenkom Mićom Stojićem, župnikom fra Ivanom Borasom te velikim brojem svećenika. Nazočni vjernici su, ovom prigodom, svoje misli i molitve usredotočili na pokojne svećenike, kao i na sve pobijene i nestale vjernike i branitelje koji su svoje živote dali braneći svoja ognjišta.

Misno slavlje na Humcu

U svojoj propovijedi fra Velimir je kazao kako je „Godina milosrđa“ sveta godina u kojoj se na poseban način može dobiti potpuni oprost grijeha za svakoga osobno – za nas žive, ali i za svakoga pokojnika koji čeka na ujedinjenje s proslavljenima u vječnosti.
“Crkva nas uči da svakom svetom ispovijedi dobivamo oprost od vlastitih grijeha, ali zbog rana koje grijeh čini na našim dušama, ipak ostaju nam ljage koje ćemo tek u čistilištu potpuno izliječiti. Znamo da, ako se dostojno ispovjedimo i iskreno pokajemo za vlastite grijehe u crkvama koje su službeno dobile ovlast oprosta, ako se pobožno pričestimo i pomolimo, dobivamo potpuni oprost za sve dosadašnje vlastite grijehe. Ali, isto tako, možemo dobiti oprost i za sve svoje pokojne, pojedinačno. Stoga, nađimo vremena i načina da se ovih svetih dana u korizmi, a i cijeloj godini Milosrđa istinski ispovjedimo, pobožno pričestimo i pomolimo na nakanu sv. Oca za naše pokojne. Tako ćemo na najbolji način potvrditi da nismo samo iz vanjske forme palili svijeće i slavili svetu misu”, istaknuo je, između ostalog, fra Velimir.

Procesija i polaganje vijenaca

Misnom slavlju prethodilo je okupljanje i molitva na Novom groblju kraj mjesta ukopa pobijenih u Ljubuškom te molitva krunice koju su predmolili mladi Frame Humac. Dan ranije je, pak, upriličena procesija kroz grad te polaganje vijenaca na mjestima pogibije, dok su u večernjim satima molitvu krunice predmolili novaci hercegovačke franjevačke provincije, nakon čega je uslijedilo misno slavlje koje je predslavio fra Marin Karačić, župni vikar na Humcu. Program je završen predavanjem mr. sc. Hrvoja Mandića, koji je govorio o postupcima Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije prema stanovništvu Ljubuškog.

Prvog dana programa, predvoditelj misnog slavlja bio je fra Goran Azinović, koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na smrt dvojice svećenika, fra Martina Sopte te fra Slobodana Lončara, a o kojima je, zahvaljujući mladima Frame Humac, izvedena i prigodna predstava.

Piše: Antonela Marinović / Dnevni list