Ispiši ovu stranicu
Subota, 20 Srpanj 2019 11:29

Veljačani proslavili blagdan sv. Ilije Proroka

Napisao/la 
Veljačani proslavili blagdan sv. Ilije Proroka Radio Ljubuški

Blagdan sv. Ilije Proroka, u narodu poznat kao Ilindan, svečano je proslavljen u mnogim župama, a posebno u ljubuškoj župi Veljaci. 

Prije svete mise upriličena je svečana procesija s pjevanjem litanija, predvođena ministrantima, svećenicima i brojnim pukom.  

Na početku koncelebriranog misnog slavlja, u kojem je sudjelovalo mnoštvo vjernika iz veljačke i ostalih  župa, sve nazočne svećenike i vjernike pozdravio je veljački župnik fra Stipan Klarić, a misno slavlje je predvodio humački gvardijan fra Dario Dodig.

Fra Dario je na početku propovijedi pozvao vjernike da uberu bar dio od plodova Ilijina života za svoj život danas, javlja Radio Ljubuški. 

Posebno se osvrnuo na Ilijinu rečenicu iz prvog misnog čitanja - „Već mi je svega dosta Gospodine“.

„Često i mi danas gledamo sebe u ovoj Ilijinoj rečenici. Gospodin nam danas, po anđelima, kao i Iliji želi reći: „Ustani i idi naprijed. Nemoj klonuti u životu. Ustani, slušaj Gospodina!“, kazao je, između ostalog, fra Dario. 

veljaci svilija19 31

Važna uloga sv. Ilije

Sv. Ilija kao starozavjetni prorok imao je vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu. Živio je i djelovao u Sjevernom Kraljevstvu ili Kraljevstvu Izrael u IX. stoljeću prije Krista, u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje. Prema Svetom pismu bio je podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima. Štovanje svetog Ilije je dosta rašireno kod karmelićana te u slavenskim zemljama gdje ga se još naziva i sveti Ilija Gromovnik. 

On je i glavni zaštitnik đakovačke ili bosanske biskupije te crkvene provincije Bosne-Hercegovine.

Bolji Ljubuški