Ispiši ovu stranicu
Petak, 26 Srpanj 2019 08:02

Ljubušaci pokazuju zanimanje za udomiteljstvo

Napisao/la 

Povodom završetka edukacije o udomiteljstvu u Gradskog vijećnici u Širokom Brijegu održana je svečana konferencija dodjele certifikata potencijalnim i postojećim udomiteljima odnosno posvojiteljima iz Zapadnohercegovačke županije.

Potencijalni i postojeći udomitelji i posvojitelji iz Širokog Brijega, Ljubuškog i Gruda završili su edukaciju po PRIDE modelu (P-parents/roditeljski, R-resurs/izvor, I-information/informacije, D-develepment/razvoj, E-education/edukacija) u organizaciji Federalnog Ministarstva rada i socijalne politike, a sve uz podršku SOS Dječja sela BiH, Topli dom za svako dijete.

PRIDE model podrazumijeva IX (devet) sesija u trajanju od po tri sata uz dva kućna posjeta u svakoj od obitelji koje su završile obuku. Obuku udomiteljskih obitelji proveli su licencirani treneri s područja ZHŽ-a, Katarina Karačić, Centar za socijalni rad Široki Brijeg, Županije Hercegovačko-neretvanske, Nadira Đapo, Centar za socijalni rad Konjic, iz Županije Hercegbosanske Anamarija Galir, Centar za socijalni rad Tomislavgrad i Julija Živko te Centar za socijalni rad Livno. Ovo je prva edukacija koja je organizirana po PRIDE modelu na području ZHŽ-a, a koju je uspješno završilo 15 potencijalnih i postojećih udomitelja.

Završna i svečana dodjela certifikata predstavlja dio procesa edukacija svih postojećih i potencijalnih udomiteljskih obitelji na području FBiH.

Edukaciju provode licencirani PRIDE treneri po potpuno istom konceptu čime se postiže jedinstven način obuke udomiteljskih obitelji i standardizacija usluge te podizanje kvalitete razine pružanja usluge, a sve u cilju pružanja najbolje moguće brige djeci koja se nađu u potrebi za ovakvu vrstu usluge, kao i ostvarivanja najboljeg interesa svakog djeteta.

Na svečanoj konferenciji nazočili su i predstavnici Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi ZHŽ-a, kao i predstavnici SOS Dječjih sela u BiH u čije ime se obratila Edmira Aščić i ovom prilikom istaknula kako je sigurna da u ovoj županiji udomiteljstvo ide sigurnim koracima u pravom smjeru te se posebno zahvalila trenerima koji su vodili i izdvojili vrijeme za ovu edukaciju. Prisutne su bile i predstavnice Centra za socijalni rad Široki Brijeg, ispred kojeg se obratila ravnateljica Radmila Gašpar i iskazala zadovoljstvo novim oblikom alternativne brige za djecu kroz udomiteljstvo budući da se i ranije u stručnom radu primijetila velika potreba za ovakvim oblikom brige i skrbi koji do sada nije bio na raspolaganju Centrima za socijalni rad te su djeca smještana u dom. Također je istaknula kako se nada boljoj multisektorskoj suradnji s drugim ustanovama i institucijama koje su od važnosti za prevenciju zaštite najboljeg interesa djeteta.

Na ovom događaju sudjelovali su i predstavnici Centra za socijalni rad Ljubuški i Posušje te master PRIDE trenerica Mirsada Poturković, koja je uputila zahvalu potencijalnim udomiteljima i potencijalnim posvojiteljima, jer su se odlučili na ovaj korak ulaska u ovu edukaciju. Posebno je iskazala oduševljenje s činjenicom da u ovoj županiji ovoliko mladih ljudi pokazuje zanimanje za udomiteljstvo.

"Ovim putem pozivamo sve građane iz ZHŽ-a koji žele biti dio pozitivne udomiteljske priče i koji su spremni otvoriti vrata svoga doma djetetu koje nema adekvatnu brigu i skrb, da se obrate u nadležni Centar za socijalni rad, kako bi dobili više informacija o budućim edukacijama", navedeno je na službenoj stranici Grada Širokog Brijega.