Ispiši ovu stranicu
Petak, 16 Kolovoz 2019 07:41

Recept tjedna: Irenine slatke kremšnite

Napisao/la 

Nakon nekoliko recepata koje nam je dostavila naša suradnica Irena Milićević, slastičarka iz Ljubuškog, red je došao i na kremšnite - mnogima omiljeni kremasti kolač.  Ne morate otići do slastičarnice kako biste ga kupili, možete ga, jednostavno, napraviti kod kuće uz pomoć jednostavnog recepta. Isprobajte! :)

Za četvrtasti pleh veličine 35x25cm koristite 500 g lisnatog tijesta. Oba dijela razvaljajte i ispecite na obrnutoj strani pleha (ne zaboravite nabockati) na 220 stupnjeva. Jedan list pečenog tijesta stavite na dno kalupa i stavite okolo obruč, drugi možete odmah izrezati na kocke željene veličine, koje ćete kasnije poredati na vrh.r1

Za kremu najprije ukuhajte 125 ml vode i 275 g šećera u gust sirup. Dok se navedeno kuha, možete miksati šaum od 250 ml bjelanjaka i 125 g šećera. Šaum je gotov kada je šećer potpuno otopljen i kad dobijete gust, sjajan snijeg. Uz lagano miksanje dodajte vruć sirup, tankim mlazom, sve dok ne sastavite cijelu količinu. Mikser stavite da radi srednjom brzinom, a dok se to razrađuje kroz 7-8 minuta, možete  kuhati bazu od pudinga.

r3

r6

U tako vruć puding dodajte umiksan šaum od bjelanjaka i još jednom mikserom sastavite u homogenu laganu smjesu. Stavite kremu u kalup preko podloge od lisnatog tijesta. Ohladite pa poredajte po vrhu kocke ostavljene sa strane. Na kremu možete namazati sloj šlag pjene pa onda staviti lisnato na vrh, tako će ostati hrskavo tijesto, a krema lagana.

r9

Ne zaboravite dobro ohladiti prije serviranja i obilno posuti šećerom u prahu.

kremsnite

Bolji Ljubuški