Ispiši ovu stranicu
Utorak, 03 Rujan 2019 08:26

FOTO / VIDEO: Ljubušaci na najvišem planinskom vrhu Crne Gore

Napisao/la 

Nakon nedavna uspona na vrh Lupoglav, na planini Prenj, četvorica Ljubušaka, trojica od kojih su članovi Hrvatskog planinarskog društva Ljubuški, sebi su postavili novi cilj - popeti se na vrh Zla Kolata 2534 m/nm u Crnoj Gori. Taj cilj su uspješno ostvarili, a u nastavku pročitajte što su o svom pohodu kazali za naš portal.  

"Nakon što smo skoro četiri vikenda pratili prognozu za Triglav, koja nikako nije obećavala lijepo vrijeme, na kraju smo odlučili ići na granicu Crne Gore i Albanije kako bismo se popeli na vrh Zla Kolata 2534 m/nm. Taj vrh je postao službeno najviši prije nekoliko godina, nakon što su rađena nova laserska mjerenja, a prije toga je bio Bobotov Kuk s 2523 m/nm, vrh na koji smo se popeli ovog ljeta. Treći put smo u ovoj sezoni posjetili Crnu Goru, prekrasnu državu za ljubitelje planina", kazali su za Bolji Ljubuški iz HPD Ljubuški.

Ekipa iz Ljubuškog, koju su činili Perica Biško, Franjo Kovač, Domagoj Matijašević i Luka Gadže, u subotu je pošla iz Ljubuškog u Vusanje, malo albansko selo, koje se nalazi na crnogorskoj strani u Nacionalnom parku Prokletije. Put je bio dug, jer je trebalo proći cijelu Crnu Goru. Nakon dolaska i kratkog odmora, Ljubušaci su u pet sati ujutro krenuli do cilja. Prvih sat vremena peli su se s čeonim lampama, stazom koja je bila poprilično prohodna. 

"Susreli smo konje, krave i ovce po pašnjacima. Bila je to prava planinska idila i ono što planinarenje čini tako lijepim. Poslije nekih tri sata hoda, nakon šuma i pašnjaka, dolazimo do kamenog dijela, koji u početku nije toliko zahtjevan. Nakon pet sati hoda došli smo do Ledene pećine pod vrhom planine. Nešto više od sedam sati nam je trebalo kako bismo došli do vrha, a malim dijelom smo morali prijeći i na albansku stranu. Zadnji dio je tražio nešto više opreza, budući da smo se penjali po dosta strmim padinama koje nisu osigurane. Unatoč umoru, isplatilo se doći do vrha i uživati u pogledu, naročito prema albanskoj strani i ostalim vrhovima Prokletija", istaknuli su iz HPD Ljubuški. 

uspon1

uspon2

uspon3

uspon5

uspon6

Bolji Ljubuški

Video sadržaj