Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 12 Rujan 2019 17:00

Knjiga o Poljaku ljubuških korijena darovana Knjižnici Ljubuški

Napisao/la 

Knjižnica Ljubuški obogatila je svoj knjižni fond vrijednom knjigom Ludwik Maciᶏg, a donijela su je dva bračna para iz Poljske, koji su bili na putovanju u Međugorje. Knjiga je na molbu obitelji Maciᶏg poklonjena Javnoj ustanovi "KŠC" Ljubuški.

Ludwik Maciᶏg studirao je slikarstvo na krakovskoj akademiji, a kasnije i na varšavskoj likovnoj akademiji. Diplomu je stekao 1951. godine, a bio je predavač te kasnije dekan varšavske likovne akademije.

Umjetnik je sudjelovao na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Nizozemsku, Dansku, Španjolsku, Kanadu i SAD.

Autor je mnogih poznatih knjiga, ilustracija, plakata, dizajna poštanskih maraka, tapiserija... Smatra se jednim od najvećih suvremenih slikara pejzaža.

„Dok milijuni širom svijeta slave Dan neovisnosti Poljske, u Herefordshireu se otvara izložba koja slavi dan i umjetnost tri generacije obitelji Maciᶏg“, navodi engleski BBC News.

Naime, njegov stariji brat Otto također je umjetnik.

Studirao je umjetnost u Liverpoolu, a potom je predavao u Monmouth School, gdje je bio profesor umjetnosti. Njegova kćer Anna, koja živi u Monmouthu, nastavila je obiteljsku tradiciju.

Sve ovo ne bi bilo zanimljivo da Rozalija Dokić, majka poznate poljske obitelji, nije Hrvatica iz Ljubuškog.

Ona je svog supruga, tada vojnika Austro-Ugarske upoznala u Ljubuškom devedesetih godina 19. stoljeća, a to je glavni razlog dolaska poljskih hodočasnika u naš grad i darivanja ove vrijedne knjige Knjižnici Ljubuški. 

Iks-portal.info / medijski partner