Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 21 Listopad 2019 16:39

FOTO: Dan kravate simbolično obilježen na Gračinama

Napisao/la 

Učenici Osnovne škole Ivane Brlić - Mažuranić na simboličan su način obilježili Dan kravate. Pogledajte kako je sve to izgledalo na fotografijama koje su objavljene na Facebook stranici ove škole.

Dan kravate nije samo jedan dan, niti se svodi samo na kravatu. Objašnjenje važnosti kravate i njezinih pojavnosti u modernoj kulturi zapleteno je poput čvora u njezinu središtu. Kravata, naime, nije samo ukras: ona je slavlje dostojanstva osobe, elegancije koja se u svakidašnjici očituje izvorom toga naizgled jednostavna modnoga dodatka, koji predstavlja središte cjelokupne modne pojavnosti onoga tko je nosi, pridajući smisao njegovoj pojavi.

Dan kravate poziva na univerzalnost, zajedništvo i povezivanje, ali i na susret i komunikaciju, podsjećajući pritom na prava, odgovornost i obveze. Širenje poruka koje kravata sažima dokaz je prihvaćanja povijesti, nadovezivanja na nju u graditeljskom odnosu prema sadašnjosti te spremnosti na nove izazove u budućnosti – što je idealan poticaj ustanovama i institucijama, tvrtkama, udrugama i pojedincima, bez obzira na posao kojim se bave ili kutak svijeta u kojemu se nalaze, da 18. listopada, ma gdje bili, na sebi svojstven način obilježe Dan kravate.

Pronesimo, zato – osim kravate – svijetom i vrijednosti koje su u kravatu utkane!

Oš Ivane Brlić - Mažuranić