Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 30 Listopad 2019 12:47

SVI SVETI I DUŠNI DAN: Bogata ponuda cvijeća i svijeća, prodaja slična prošlogodišnjoj

Napisao/la 

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, na ulicama i tržnicama brojnih gradova primjetna je raznovrsna ponuda cvijeća i svijeća. I u Ljubuškom su, kao i obično, prodavači najviše koncentrirani na prostoru pored tržnice, odnosno na Trgu dr. Franje Tuđmana.

Iz razgovora s prodavačima, između ostalog, saznali smo kako se građani za kupnju najčešće odlučuju dan prije Svih svetih te na sam blagdan, ali i na Dušni dan, kada odlaze na groblja.

„Prodaja ide solidno, slično kao i prethodnih godina. Svatko može naći nešto za sebe i ukrasiti posljednja počivališta svojih najmilijih“, kazao nam je jedan od prodavača.

Pojasnio nam je kako su cijene lončanica od 4 do 5 KM, dok cijene ikebana i aranžmana idu od 10 do najviše 50 KM, ovisno o veličini i vrsti cvijeća. U ponudi su i aranžmani u obliku srca i anđela, što je novitet u odnosu na prošlu godinu. 

Svijeće se, pak, mogu kupiti po cijeni od najmanje 1.50 do najviše 10 KM. 

Povijesni tragovi blagdana

Zabilježene povijesne tragove blagdana Svih svetih nalazimo, naime, u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Crkva, dapače, od samih početaka u bogoslužju (liturgiji, misi) imenom spominje svoje mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narastao, zato se uvodi blagdan Svih svetih.

Dušni dan, kojeg se spominjemo 2. studenoga, ustanovljen je u samostanu Clunyju 998. godine. Opat sv. Odilon je teološki povezao svetkovinu Svih svetih kao slavlja „nebeske, proslavljene Crkve“ sa zagovorom za „trpeću Crkvu“.

srca

ikebane

lončanice

svijeće

cvijece srce

Bolji Ljubuški