Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 25 Studeni 2019 16:17

Primjer svete Kate može poslužiti svim vjernicima

Napisao/la 
Foto: Radio Ljubuški Foto: Radio Ljubuški

U Ljubuškom se posebno štuje sv. Kata kojoj je posvećena crkva u gradskom središtu. I ovogodišnja blagdanska proslava, kojoj je prethodila trodnevna duhovna priprava, obilježena je misnim slavljima u 9 i 18 sati te svečanom sv. misom s procesijom u 11 sati koju je predvodio fra Miro Šego, župnik u Čitluku.

U prigodnoj propovijedi fra Miro je govorio o tome što mogu sveci iz prošlosti poručiti nama danas i dodao kako je sv. Kata bila mučenica jer nije htjela pogaziti svoje dostojanstvo i odreći se vjere u Boga. I danas se na razne načine želi pogaziti dostojanstvo Crkve i vjernika, a primjer sv. Kate može poslužiti svim vjernicima.

Na uočnicu blagdana misno slavlje je predvodio fra Nikola Jurišić te je tom prigodom istaknuo kako je sv. Kata vjerovala u Krista Kralja koji sve prima u svoju blizinu, Kralja koji je spreman za druge trpjeti i umrijeti.

Upravo je sv. Kata od vrhunskih umjetnika primila izvanrednu počast koji je prikazuju kao kraljevnu okrunjenu ružama s palmom u ruci i knjigom, uz strahovito mučilo kotača s bodežima ili, pak, s prstenom kao simbolom njezine zaruke s Kristom.

Inače, od blagdana sv. Kate počinju pripreme za Božić te se pjevaju božićne pjesme.

U tradicijskoj kulturi ovaj blagdan označava kraj jeseni i početak zime.

Bolji Ljubuški