Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 02 Prosinac 2019 09:42

Veliko slavlje: Župa Grljevići proslavila 100. obljetnicu

Napisao/la 

Svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Grljevićima završeno je obilježavanje stote obljetnice osnutka župe. Misno slavlje predvodio je mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski u koncelebraciji dvadesetak svećenika.

Župa Grljevići osnovana je 1919. godine, a čine je mjesta Grljevići, Lipno i Borajna. Prvih pedeset godina župa je bila povjerena Ocima franjevcima, a biskup se spomenuo devetorice pokojnih župnika iz tog razdoblja. Oni su: fra Karlo Grbavac, fra Filip Bebek, fra Ratimir Kordić, fra Jure Zlopaša, fra Tomo Zubac, fra Svetozar Petric, fra Zdravko Zovko, fra Vojislav Mikulić i fra Anđeo Herceg.

Godine 1968. župa je predana dijecezanskim svećenicima, a biskup je naglasio da je to učinjeno bez ikakvih problema, što je za svaku pohvalu. Prvi dijecezanski svećenik koji je došao na župu bio je don Pavao Filipovič, potom don Bariša Čarapina, don Stjepan Ravlić koji je jedno vrijeme bio i župni vikar, don Tomislav Majić te od prije dva mjeseca don Ante Čarapina. Svi su oni i danas živi, a većina je ovih dana bila u Grljevićima.

Uz statističke podatke vezane za ovu župu biskup je govorio i o vremenu došašća i iščekivanja te je čestitao svim župljanima, domaćim i odseljenim ovu veliku obljetnicu.

Na kraju svete mise koju je liturgijskim pjevanjem uljepšao župni zbor, riječi zahvale uputio je župnik don Ante Čarapina, a u ime župnika i svećenika koji su pastoralno djelovali u ovoj župi obratio se don Tomislav Majić, dugogodišnji župnik u ovoj župi.

Misi su, uz okupljene župljane i njihove prijatelje, nazočili i ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić i mnogi drugi uglednici iz javnog, gospodarskog i političkog života.

U velikom šatoru u crkvenom dvorištu priređen je zajednički ručak za sve okupljene te kulturno-glazbeni program. U ime svećenika okupljenima se obratio i generalni vikar mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanjske biskupije don Željko Majić, a u glazbenom dijelu nastupio je poznati hrvatski pjevač Nenad Vetma.

grljevići proslava

grljevići2

gljevici proslava2

Mile Kraljević / Radio Ljubuški