Ispiši ovu stranicu
Subota, 07 Prosinac 2019 06:13

Zaboravljeni branitelji: Progone nas kao zvijeri, vlast nam je uručila "božićnu čestitku"

Napisao/la 

Na Županijskom sudu u Širokom Brijegu u utorak je počelo suđenje članovima Udruge „Zaboravljeni branitelji“. Iz Udruge su priopćili kako je prošle godine u isto vrijeme privedeno kraju suđenje devetorici branitelja na Općinskom sudu u Ljubuškom te su im određene novčane kazne.

Naime, kazne su braniteljima izrečene za samo jednu blokadu autoceste na Bijači od prije dvije i pol godine. Odvjetnik branitelja je nakon te odluke uložio žalbu Županijskom sudu koji je žalbu uvažio i ponovno predmet vratio Općinskom sudu u Ljubuškom.

Sudsko obrazloženje

Razmatranje predmeta je trajalo dva sata, a drugo poluvrijeme je nastavljeno jučer te je, po sudskoj odluci, Petru Erešu, bivšem predsjedniku Udruge „Zaboravljeni branitelji“ – podružnica Ljubuški, zamijenjena kazna od 800 KM na uvjetnu kušnju od godinu dana.

Takva odluka, prema sudskom obrazloženju, donesena je zbog toga što je Ereš tijekom prosvjeda pozvao branitelje da prekinu blokadu autoceste.

Osim odluke koja se tiče Ereša, trojici branitelja potvrđene su kazne od 700 do 800 KM, a jedan od branitelja je otkazao punomoć zastupanja odvjetniku Ivanu Hercegu te je, kako ističu u Udruzi, ljubuška policija povukla tužbu protiv njega i oslobođen je krivnje.

„Zapitajmo se, je li u ovu igru sukoba između sudova, preko braniteljskih leđa, uveden sukob odvjetnika i policije?“, poručili su iz Udruge „Zaboravljeni branitelji“.

Mirni prosvjed

Među nezadovoljnim braniteljima koji su se okupili ispred Županijskog suda u Širokom Brijegu, u znaku mirnog prosvjeda, dajući podršku svojim ratnim kolegama, mogli su se čuti razni komentari na račun rada sudstva. Smatraju kako će, nažalost, drugoj skupini branitelja koja još nije dobila poziv, kazne biti još veće prilikom idućeg suđenja.

Kako saznajemo od Drage Grbavca, predsjednika Udruge, poziv još nisu dobili.

„Ogorčeni smo na našu vlast i selektivno proganjanje branitelja. Neki su dobili samo ukor, a nas progone kao zvijeri i novčano kažnjavaju. Vidite, eto, kakvu smo „božićnu čestitku“ dobili. Čekamo da i nas ostale pozovu“, kratko je prokomentirao Grbavac.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list / Bolji Ljubuški