Ispiši ovu stranicu
Subota, 04 Siječanj 2020 14:09

Hrabrost i požrtvovnost ljubuških GSS-ovaca: Dobrovoljno spašavaju ljudske živote i imovinu

Napisao/la 

Gorska služba spašavanja jedna je od najvažnijih građanskih službi čija je osnovna zadaća sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u izvanrednim okolnostima u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

I Ljubuški je od rujna 2017. godine bogatiji za jednu takvu službu. Njezini članovi su na raspolaganju sugrađanima u slučaju da druge službe ne mogu naći sredstva i načine kako bi im pomogli, a sve to dobrovoljno i bez ikakve naknade.

Kroz razgovor s Milenkom Dropuljićem, pročelnikom GSS-a Ljubuški, saznali smo kako funkcionira ova služba koja broji ukupno 30 članova.

gssljubuski

"Od osnutka GSS-a Ljubuški sudjelovali smo u brojnim akcijama spašavanja na području Ljubuškog, Čitluka, Posušja... Većina članova je prošla SaR obuku, a posebno sam ponosan na velik broj mlađeg članstva, između kojeg imamo i deset žena", kazao je pročelnik Dropuljić za Bolji Ljubuški.

U svom timu imaju i liječnike i tehničare, budući da je medicinsko zbrinjavanje neophodno u izvanrednim stanjima. Službeni telefon još uvijek nemaju jer ih u većini slučajeva angažira policijska služba.

Saznali smo i to kako su obuke za spašavatelje u GSS-u dugotrajne te iziskuju mnogo vježbi i učenja u trajanju od nekoliko godina.

"Obuke se izvode kroz nastavne aktivnosti u učionici i primjenu naučenih vještina na terenu. Posebna pozornost se pridaje pristupu unesrećenoj osobi, pravilnom zbrinjavanju (prvoj pomoći) te sigurnosti unesrećenog i samih spašavatelja. Vrijedi istaknuti kako u našem timu imamo i pet instruktora GSS-a iz različitih oblasti", pojasnio je naš sugovornik.

gssljubuski1

Sve to ne bi bilo moguće bez opreme za spašavanje, a koju čine: osobna oprema (odjeća, obuća, kaciga, svjetiljka, prva pomoć, ranac…) i stanična oprema (kompleti za spašavanje sa stijene, speleospašavanje, spašavanje iz vode, kompletna medicinska oprema za pružanje prve pomoći s pripadajućim nosilima, sredstva za imobilizaciju i drugo).

U sljedećem razdoblju, kako je najavio Dropuljić, četiri člana GSS-a Ljubuški sudjelovat će na tečaju zimskih tehnika spašavanja pod vodstvom instruktora i instruktorskih kandidata GSS-a u BiH.

Pozvao je sve zainteresirane građane koji se osjećaju spremnima da se uključe u misiju spašavanja ljudskih života i dobara, a ovaj razgovor bio je prilika i da pročelnik Dropuljić zahvali pojedinim ljubuškim tvrtkama (RPM, Karliko, Džajić-Commerce i AT Kerametal) i čelnicima Grada Ljubuškog te JP "Parkovi" na svesrdnoj podršci onda kada je to najpotrebnije.

gssljubuski3

"Svi znamo da su GSS-ovci uvijek spremni odazvati se bilo kojoj akciji, ponekad riskirajući i vlastiti život. Sve rade volonterski, potaknuti ljudskom potrebom da pomognu onima koji su u nevolji, no postoje situacije u kojima i mi trebamo podršku. Hvala svima koji su uz nas i koji cijene hrabrost i požrtvovnost kao najljepše ljudske karakteristike", zaključio je Dropuljić. 

Ako i vi želite postati član GSS-a Ljubuški sve dodatne informacije potražite pozivom na broj  063 320 917.

Piše: Antonela Marinović Musa / Bolji Ljubuški