Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 12 Veljača 2020 05:49

FOTO / VIDEO: U Ljubuškom postavljen "Spomenik majci", u subotu svečano otkrivanje

Napisao/la 

Ispred zgrade Gradske uprave, na mjestu gdje se nalazila bivša fontana, jučer je izvršena montaža spomenika majkama udovicama iz Drugog svjetskog rata i poraća.

Spomenik pod nazivom „Spomenik majci“ djelo je prof. Stjepana Skoke, akademskog kipara i dekana ALU Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru.

Skoko je rođen 9. rujna 1959. godine u Grabu, Bosna i Hercegovina. Školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu završio je 1979. godine, a 1986. diplomirao kiparstvo na ALU u Zagreb, u klasi prof. Vjekoslava Rukljača. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu voditelj je kiparske klase i ima status redovitog profesora. U članstvo Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu primljen je 1987. godine. Umjetničku galeriju "TMT" Ljubuški utemeljio je 1995. godine, a sudjelovao je i u osnivanju Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Izvršitelj radova je akademski kipar Anto Jurkića, a pomenik je lijevan u ljevaonici umjetnina Jurkić sa sjedištem u Posavini. To je inače prva u povijesti ljevaonica u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u malom posavskom povratničkom selu Donja Tramošnica. 

Radovi su se odvijali u fazama: priprema za lijevanje i lijevanje svih segmenata, uzimanje svih potrebnih otisaka predviđenih za proces lijevanja u materijalu bronca, spajanje odlivenih dijelova spomenika prema modelu, prijevoz i montaža na predviđeno mjesto... Kvalitetno i u zadanom roku izvršeni su svi radovi.

Sve se odvijalo pod stručnim vodstvom autora spomenika pod nazivom „Spomenik majci“ prof. Stjepana Skoke.

Nije slučajno upravo u tom mjestu Tramošnica Donja izniklo umjetničko kiparsko središte, jer je ugledni akademski kipar Anto Jurkić ponikao u tom živopisnom posavskom području, nekada najmnogoljudnijem u BiH, danas s velikim ambicijama da se osobama treće životne dobi, koje tu žive, konačno pridruže mlađe obitelji.

Montaži spomenika i posla u Ljubuškom nazočili su gradonačelnik Nevenko Barbarić, predstavnici Gradske stručne uprave za graditeljstvo, predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić, autor spomenika Stjepan Skoko te predstavnici Udruge potomaka Drugog svjetskog rata i poraća Ljubuški; Ivan Tomić-Caro, Ivan Lučić-Đovani,Tomislav Dugandžić te mnogobrojni prijatelji umjetnosti.

Svečano otkrivanje spomenika bit će upriličeno u subotu, 15. veljače, s početkom u 12 sati.

spomenik

spomenik2

spomenik3

spomenik4

Piše: Tomislav Dugandžić, foto i video: Ivan Tomić

Bolji Ljubuški