Ispiši ovu stranicu
Petak, 14 Veljača 2020 07:20

Dubravka Mijatović: Ljubav se jedino u slobodi može razvijati! Dajte prednost vašoj slobodi biranja i vašem Valentinovu

Napisao/la 

„Zaljubljeni, jeste li spremni? Bliži se najromantičniji dan u godini!“, samo su neki od medijskih napisa koji, približavanjem 14. veljače, na različite načine utječu na partnerske odnose. Za neke taj dan doista jest najsretniji, a nekima predstavlja samo stres. O ovoj temi razgovarali smo s Dubravkom Mijatović, integrativnom terapeutkinjom, PEAT trenericom i access consciousness facilitatoricom.

Valentinovo je prepuno očekivanja i želja te, kao što smo već rekli, iznjedruje stresne
situacije. Je li se, zapravo, izgubio smisao ovog dana? 

Gledano iz psihodinamskog kuta, sve što nam dolazi iz našeg životnog okruženja na mnoge načine, ima svrhu ili je njegov smisao biti naše ogledalo. Tako je i s danom zaljubljenih. To bi značilo da svi oni koji doživljavaju „stres“ zbog Valentinova, ukazuju da im taj dan uzdrmana podsvijest plasira sve ono što je neraščišćeno, neintegrirano, izranjeno pa samim time i neiscjeljeno na površinu. Ona nam, bez greške, i to na nimalo ugodan način, govori gdje smo po tom pitanju. Oni drugi, koji su u fazi zaljubljenosti, imat će dobar sinkronicitet s tim danom. Taj „stres“ je npr. bol zbog nedostatka partnera ili partnerice, tuga zbog gubitka partnera ili neuspjelog odnosa, razočaranje u partnera ili partnericu ili očaj zbog neiskustva
partnerskog, odnosno ljubavnog odnosa, ali i sjećanje na jako traumatsko iskustvo u ljubavnom odnosu. Pošto je u prirodi ljudskih bića da daju sadržaj životu i društvu općenito kroz kreativnost i stvaranje, tako se obilježavaju mnogi datumi koji nose neki poseban događaj, priču i naglasak. Tako nam Valentinovo daje naglasak na ljubav, što nam u ovisnosti od toga gdje je svatko od nas u tom pogledu, može slaviti ljubav koju ima ili nas može pokrenuti u onom smjeru, transformativnom, jer nismo zadovoljni na tom izuzetno važnom životnom polju.

Pritisci su počeli. Ako ne kupite partneru/ici nešto crveno, ruže ili čokoladno srce, osjećat ćete se loše. Zašto je to tako?


Zbog vlastite nesigurnosti, straha i nepovjerenja u osobni doživljaj koji kaže „vrijedna sam ljubavi“. Osobe koje sumnjaju u vlastitu vrijednost ili koje imaju podsvjesno negativno uvjerenje „ne zaslužujem ljubav“, „zanemarena sam“ ili „nedovoljna sam ovakva kakva jesam“, će se zbog toga osjećati loše. Takve osobe će stalno tražiti „dokaze“ ljubavi i pažnju, u ovom slučaju kroz dar i to baš na taj dan, jer su one i uvjerene i u očekivanju, ali i u stavu da se na taj dan mora dobiti dar. Pogledajte koja su sve ovo opterećenja za jedan takav psihološkoemocionalni sustav.

Kako se možemo usredotočiti na ljubav, a ne na „moram i trebam“ koja obilježavaju Valentinovo?


Kroz spontanost, kroz osluškivanje i sebe i partnera, kroz komunikaciju koja uvijek gradi nove partnerske, zdrave, poveznice, kroz iskazivanje jedno drugom što biste htjeli, a što vam ne odgovara, kroz intimne razgovore koji dodiruju najdublje dijelove vas u kojima plamte osjećaji, slobodno i sigurno. Svako „moram“ i „trebam“, uništava sve ovo navedeno i ne dozvoljava slobodnu ljubavnu vibrantnost. Zato dajte prednost slobodi od bilo kakva nametanja, „važnog“ datuma ili društvene norme. Dajte prednost vašoj slobodi biranja i vašem Valentinovu, što god da to jest.

Sigmund Freud je rekao da je ljubav jedina stvar koja ima smisla u apsurdnim uvjetima vanjskog svijeta. Nažalost, sve je više pokušaja materijaliziranja ljubavi. Na koji način
se to može spriječiti?


Osvještavanjem, koje opet dolazi kroz iskustvo. Mnogim ljudima može biti očaravajuće i fascinantno susresti osobu koja uživa materijalno bogatstvo i ta osoba uistinu se može zaljubiti u nečiji imetak i vidjeti u tom veliku životnu sreću i rješenje svih svojih problema, zanemarujući stvarnu osobu pored sebe. Međutim, to je često velika zamka i to do onog trenutka kad osjetite unutarnju prazninu pored vlastitog partnera ili partnerice koju nikakva vila, bijesno auto ili pozamašna svota novca ne može ispuniti. Može kompenzirati, ali to se na duže vrijeme može razviti u frustraciju, nezadovoljstvo, depresiju pa čak i razvod, iako postoje mnoge situacije gdje se zbog straha za vlastitu egzistenciju ostaje i u takvom ,,odnosu“. Nećemo zanemariti vlastitu situiranost kao važan životni segment, jer živimo u materijalnom svijetu i to je poželjno. Ali, ako prednost dajemo nečijem materijalnom položaju, a ne osobi s kojom ćemo dijeliti svoj život i koju ćemo upoznavati s ciljem sagledavanja u kontekstu, odgovaramo li jedno drugome, onda imamo problema s percepcijom ljubavi i ljubavnog, partnerskog odnosa.

Što ni(je) ljubav?

Ljubav je najčistija energija univerzuma. Ona nadahnjuje, oživljava i iscjeljuje. Ona pokreće život u njegovoj najmanjoj čestici. Ljubav je i najjača pokretačka sila u univerzumu. Ona spaja, stvara novi život, donosi nam i otvara potencijal u svom punom spektru, ruši granice nemogućega, rasplamsava žar koji prelazi u opijenost, ona pronalazi puteve preko kojih ćemo se u ljubavnom stapanju predati u sigurno naručje drugoj osobi, isto tako dozvoliti da i mi budemo „krilo“ nečijeg prepuštanja. Za sve ovo moramo imati zrelu psihološko – emocionalnu podlogu. Iz jedne takve podloge koja prvenstveno znači ,,imam sebe”, mi ćemo imati prirodno obostrano prelijevanje, razumijevanja, suosjećanja, sposobnosti slušanja, sposobnosti traženja i ispunjavanja obostranih potreba i pravog osjećaja za mjeru i poštovanje i svojih i partnerovih granica. Ljubav se jedino u slobodi može razvijati. Ako u odnosu niste slobodni, onda ste navezani, ovisni, opsesivni, nesigurni, iz čega proizlazi manipulacija, kontrola, igranje zakulisnih igara u ,,korist” ljubavi, iskorištavanje, bol, patnja, a sve to ljubav NIJE! Katkad ćemo morati proći kroz teško ljubavno iskustvo da bismo do kraja saznali i shvatili što ljubav nije. Važno je da znate da ste iz svojih nimalo povoljnih obrazaca ili programa življenja iskreirali takav težak odnos i da biste u interesu kvalitetnije kreacije novog odnosa morali poraditi i ukloniti stare, uništavalačke matrice življenja ljubavi.

Koji bi bio Vaš „ljubavni recept“ za Valentinovo?


Budite tim u zajedničkom, usklađenom biranju onoga što vi hoćete ili nećete za Valentinovo. Slušajte sebe i svoja htijenja i mogućnosti. Vi ste ti koji stvarate svoja timska pravila. U ovoj utakmici vam ne treba sudac, nego obostrana želja da rastete i oplemenjujete jedno drugo.

Razgovarala: Antonela Marinović Musa / Dnevni list

Fotografija: Goran Primorac