Ispiši ovu stranicu
Utorak, 18 Veljača 2020 13:49

Ljubuški uskoro bogatiji za veletržnicu, park, ali i stotine novih stanova

Napisao/la 

Grad Ljubuški u 2020. godini planira izdvojiti više od 50 posto sredstava iz proračuna za realizaciju infrastrukturnih projekata.

Kako smo nedavno pisali, nešto manje od 20 posto rezervirano je kao trošak uprave, oko milijun i pol maraka namijenjeno je za subvencije javnim ustanovama i poduzećima, a u proračun su uvrštena i sredstva za sufinanciranje prijevoza učenika, za materijalne troškove škola, transferi udrugama, sportu, kulturi, vjerskim zajednicama…

Među prioritetnim projektima je i uređenje parka i veletržnice kod stadiona Babovac.

Spomenik Svetoj obitelji

Ljubuški će tako biti bogatiji za još jedan park, a unutar njega će se nalaziti veći broj klupa, pješčani sat i spomenik Svetoj obitelji. Sam park je definiran dijelom kao prolazni, kao kratica između sjeverne i južne prometnice, a dijelom kao mjesto okupljanja i posebnog pijeteta, u ovom slučaju prema spomeniku Svetoj obitelji. Tržnica će, pak, funkcionirati radnim danima, a tijekom vikenda će služiti kao dio parkinga za sportski centar Babovac.

O ovom projektu bilo je govora na današnjoj javnoj raspravi koja je održana u Gradskoj vijećnici Ljubuški, a kojoj su, osim Ljubušaka, nazočili i predstavnici jedinica lokalne samouprave Zapadnohercegovačke županije.

Kompleks stambeno-poslovnih zgrada

Govorilo se i o rekonstrukciji prometnice i izgradnji pješačke staze kod Novog gradskog groblja, a za sanaciju prometnice, kako je obrazložio ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić, proračunom je osigurano 150 tisuća maraka. Sredstva će biti dostatna za novu kolničku konstrukciju, nogostupe i rasvjetu.

Kada je riječ o uređenju prostora kod ljubuške Vinarije, na javnoj raspravi je istaknuto kako će sve zgrade, osim glavne, biti srušene, a na njihovu mjestu planiran je kompleks stambeno-poslovnih zgrada od kojih će svaka imati svoj parking, dječje igralište te zelene površine.

Osim spomenutog parka, Ljubuški će tako uskoro dobiti i oko 300 novih stanova, a glavna zgrada ljubuške Vinarije bit će namijenjena za uslužno-trgovačke prostore.

projekt vinarija 22

rotor babovac idejni plan 16

Antonela Marinović Musa / Bolji Ljubuški