Ispiši ovu stranicu
Petak, 28 Veljača 2020 09:57

Koronavirus utječe i na Ljubušake

Napisao/la 

Iako u našoj zemlji još nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa, on itekako utječe na život i svakodnevnicu mnogih Hercegovaca, a utjecaj virusa nije zaobišao niti Ljubuški.

Slično kao i u drugim hercegovačkim mjestima, teško je otići bilo gdje u Ljubuškom na kavu, a da barem neko društvo na stolom ne spominje temu virusa.

Već ranije su mediji izvijestili kako i Ljubušaci kupuju medicinske maske, slično kao i građani okolnih mjesta.

Tako su nedavno novinari Jabuka.tv portala zvali ljekarne po Hercegovini, među njima i H Plus ljekarnu u Ljubuškom, gdje su im rekli da su kod njih rasprodane medicinske maske.

Neki se pribojavaju virusa, neki ne, no bojali ga se ili ne, virus vam itekako može poremetiti planove, posebno ako planirate putovati negdje.

To su jutros „na svojoj koži“ osjetili članovi Karnevalskog društva Prolog koji su prije zore trebali krenuti na gostovanje na karneval u Strumicu u Makedoniju, da bi u zadnji tren dobili informaciju kako je karneval odgođen zbog koronavirusa.

Naime, iako se jutros mnoštvo Ljubušaka okupilo kod Konzuma, odakle su trebali krenuti za Makedoniju na karneval, u zadnji tren im je javljeno da se sve otkazuje.

Predsjednika Karnevalskog društva Prolog Jakova Begića zvali su organizatori iz Makedonije kako bi priopćili da se karneval otkazuje, a odluka je donesena u zadnji tren nakon što se sinoć do kasno u noć konzultiralo s tamošnjim ministarstvima i službama.

Iako je vijest o otkazivanju karnevala u Makedoniji Ljubušake koji su tamo trebali ići razočarala, u pravim su problemima zapravo organizatori karnevala u Makedoniji.

Pojava koronavirusa u u toj zemlji im je nanijela velike financijske štete, jutros su morali zvati brojne karnevalske skupine i ispričavati im se. Riječ je o manifestaciji s velikom tradicijom koja privlači preko 50 tisuća ljudi, a pod pritiskom javnosti morali su otkazati ovogodišnji karneval.

Ljubušacima su poručili da će se karneval u Strumici odgoditi iza Uskrsa te su ih pozvali da dođu tada, a ovo je samo jedan od slučajeva koji ukazuje koliko koronavirus, iako se još nije pojavio u našoj zemlji, ipak utječe na svakodnevnicu mnogih naših sugrađana.

Sudeći prema panici koja se širi zbog koronavirusa, neće članovi Karnevalskog društva Prolog biti jedini Hercegovci kojima bi virus mogao pomrsiti planove, kako doznajemo, i neki Hercegovci koji su planirali ići u Italiju ovih dana morali su promijeniti planove.

Zanimljivo je i da je Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi Zapadnohercegovačke županije objavio preporuku stanovnicima ZHŽ-a da, ukoliko nije nužno potrebno, ne putuju u rizična područja.

Unatoč ozbiljnim upozorenjima od institucija, neki ipak smatraju kako je panika prenapuhana pa je tako nedavno direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanske županije Sead Karakaš izjavio kako koronavirus nije opasniji od sezonske grupe.

"U ovom trenutku je ispod dva posto smrtnost od korona virusa. Najveći broj umrlih su osobe koje su starije životne dobi, koje imaju druge kronične bolesti, narušenog imuniteta, koje teško podnose bilo koju infekciju. Imamo vrlo sličnu smrtnost i od sezonske gripe, koju smo već nekako prihvatili iz sezone u sezonu, i nemamo nikakvog razloga da pravimo paniku iako već imamo dvocifren broj umrlih u Bosni i Hercegovini", istaknuo je prije par dana Karakaš.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški