Ispiši ovu stranicu
Petak, 27 Ožujak 2020 10:22

Dr. Ivan Landeka: Troje Ljubušaka testirano na koronavirus, nalazi negativni

Napisao/la 

Doktor Ivan Landeka obratio nam se i danas ispred Kriznog Stožera civilne zaštite Grada Ljubuškog.

„Na području ZHŽ imamo 11 potvrđenih slučajeva, 7 osoba iz Širokog Brijega i 4 osobe iz Gruda. Pošto se broj zaraženih povećava, povećava se i broj pronalaženja kontakata sa zaraženim osobama. Prema informacijama koje imam, samo će se primarni kontakti oboljelih koji imaju simptome testirati, ostale će u samoizolaciji pratiti njihovi obiteljski liječnici“, rekao je Landeka.

„Od jučer su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i djelatnici Higijensko epidemioloških službi Domova zdravlja naše županije, nakon što su prošli edukaciju u SKB Mostar, počeli s uzimanjem briseva u domovima bolesnika na području cijele naše županije, što će nam značajno olakšati i ubrzati testiranje za primarne kontakte“, pojasnio je i dodao kako je do sinoć testirano oko 30 osoba s područja naše županije.

Danas se planira uraditi još pet, šest testiranja, sukladno aktivnostima službi.

„Na području Ljubuškog dosad su testirane tri osobe na koronavirus i svi nalazi su negativni. Jučerašnji dan je protekao bez problema, a za vikend su ponovno planirane aktivnosti čišćenja ulica“, pojasnio je dr. Landeka za Radio Ljubuški. 

„Gradski stožer je pri kraju s izdavanjem dozvola za kretanje. Broj dozvola je relativno velik, neke općine i gradovi su krenuli s drugim principom izdavanja dozvola pa ćemo vidjeti hoćemo li i mi mijenjati odluku“, naveo je.

„Danas poslijepodne imamo sastanak tri Stožera civilne zaštite ZHŽ, HNŽ i HBŽ s epidemiolozima iz Sveučilišne klinike Mostar, na kojem će se razmatrati uvođenje karantene na području ove tri županije pa će i naši daljnji postupci ovisiti o toj odluci“, dodao je.

„Hvala svima koji se drže mjera samoizolacije. Motiv je naš život, naše zdravlje i zdravlje naših najmilijih. Hvala svima na donacijama i riječima podrške, a moram spomenuti i veliku slogu i zajedništvo koje vlada među našim djelatnicima u ovom teškom trenutku. Zahvaljujem im na tome jer to je jedini način da se uspijemo obraniti od svih neprilika koje su pred nama“, zaključio je dr. Landeka.