Ispiši ovu stranicu
Subota, 27 Lipanj 2020 06:37

FOTO: Knjiga o demografskim promjenama u ZHŽ-u predstavljena ljubuškoj publici

Napisao/la 

Knjiga Demografske promjene i njihov odraz na naselja Županije Zapadnohercegovačke od 1961. do 2011. godine autorice dr. sc. Jelice Galić predstavljena je sinoć u lapidariju Franjevačkog samostana na Humcu.

Autorica u svom znanstvenom radu jasno zrcali aktualnu temu demografskih promjena u spomenutoj županiji, kao i na nama bližem geografskom području, a što je u kratkim crtama pokušala prezentirati ljubuškoj publici. Ovom prigodom je zahvalila svima koji su joj pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana, ali i organizatorima promocije na trudu i zalaganju.

Osim autorice, o knjizi je govorio i Jozo Kolobarić, mag. socioloških znanosti i član Europske akademije znanosti i umjetnosti - Hrvatski forum, a nazočnima se obratio i humački gvardijan Dario Dodig, čestitavši autorici Galić na hvalevrijednom radu. 

Naime, najveća vrijednost ovog rukopisa je u tome što Zapadnohercegovačka županija dosad nije bila predmet kompleksnih regionalno-geografskih istraživanja. Terenskim opservacijama je nadomještan nedostatak u stručnoj literaturi, a naglasak u rukopisu je stavljen na stanovništvo kao nezaobilazan preduvjet gospodarskog razvoja nekog prostora.

Kažimo i to kako je moderatorica programa bila novinarka Antonela Marinović Musa, a program je glazbenim izvedbama upotpunila klapa „Benedictus“.

 

Bolji Ljubuški