Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 08 Listopad 2020 06:32

VIDEO: Ljubuški i ŽZH pomažu potpomognutu oplodnju

Napisao/la 

Porazne statistike potvrđuju da se godinama u Bosni i Hercegovini rađa sve manje djece. Stručnjaci kažu da je za to kriva loša ekonomska situacija i odlazak mladih, ali i neplodnost s kojom se suočava sve veći broj parova.

Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji na razini Federacije Bosne i Hercegovine donesen je još 2018. godine, ali primjene ni dvije godine poslije nema.

Svi rokovi za početak primjene zakona su probijeni, ali iz Ministarstva zdravstva FBiH poručuju kako su u prethodnom razdoblju donesene smjernice za liječenje neplodnosti te izrađeni i objavljeni svi pravilnici predviđeni zakonom.

Nakon što lista ovlaštenih zdravstvenih ustanova bude objavljena, na redu su županijski zavodi zdravstvenog osiguranja koji mogu ući u ugovorni odnos s verificiranom ustanovom i početi s pružanjem usluga medicinski potpomognute oplodnje na teret države. Dok se puževim korakom zakon stavlja u primjenu, parovi su prepušteni sami sebi. Trnovit put prošla je i mlada Ljubušanka Anđelka Tolj koja je nakon uspješne medicinski potpomognute oplodnje odlučila osnovati udrugu za pomoć parovima koji prolaze isto.

Više u videoprilogu BHRT-a.