Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 11 Listopad 2020 17:01

Ljubušak Sašenko Sadiković autor najbolje inovacije u Istanbulu

Napisao/la 

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog autor je najbolje inovacije – nagrada „TÜRKPATENT Best International“ – u konkurenciji 111 inovacija stranih izlagača iz 15 zemalja na 5. Istanbulskom međunarodnom salonu inovacija.

I još jedna potvrda vrijednosti Sadikovićeve inovacije: njegova „Sigurnosna protuvirusna maska“ je treća po kvaliteti nagrada, na spisku od 449 inovacija, uz autore iz Turske. Namijenjena je za široku upotrebu, najprije medicinskom osoblju.

Sadikovićeva ideja vodilja odnosi se na zračno propusne materijale, na/u kojima se virusi zadržavaju što kraće, a korisniku ne ometaju disanje.

Dvojac elektroinženjera iz Trebinja, djed Svetozara i unuka Dalibora Basora, dobili su srebrnu medalju za “Mehanički pretvarač AC-DC i generator različitih frekvencija“. Radi se o višefunkcionalnom pretvaraču koji pojačava djelovanje električnih polova, frekvencije i racionalne prirode točka – sve to bez dodatnih, skupih elektroničkih komponenti.

Brončane medalje pripale su Vukašinu Daljeviću iz Prijedora („Pumpa za pitku vodu“), Dragani Vasić iz Banjaluke („Lijevak za ulijevanje vode u peglu“) i Nađi Zubčević, iz Sarajeva („Antibakterijska toaletna šolja“).

akta.ba