Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 14 Listopad 2020 09:18

Landeka: Uskoro neće imati tko držati nastavu ni sudjelovati na njoj

Napisao/la 

Dok dio roditelja piše peticije i inzistira na normalnom održavanju nastave u školama na području ZHŽ-a, liječnici smatraju da se u nekim općinama i gradovima bliže scenariju iz ožujka i travnja ove godine, odnosno prebacivanju nastave na online platformu, piše Večernji list BiH.

Razlog tomu je sve složenija epidemiološka situacija i rast broja zaraženih osoba, posebice u školama. Na probleme nastale, između ostaloga, u školama upozorava dr. Ivan Landeka, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški te član Županijskog i gradskog Kriznog stožera.

“Ovih dana imamo velike probleme s brojem zaraženih mladih osoba u srednjim školama. S druge strane, imamo mali broj zaraženih u osnovnim školama, zbog čega možemo zaključiti kako nije problem škola. Odnosno, da se djeca ne zaraze tijekom školskog sata, nego je problem sve ono što se događa oko škole”, ističe dr. Landeka. Dodaje kako dolaskom hladnog vremena i zatvaranjem u unutarnje prostore ovi problemi mogu biti samo naglašeniji, ako se nešto drastično ne promijeni

. “Vidimo kako neki roditelji inzistiraju na normalnom izvođenju nastave, bez ograničenja, a mi smo trenutačno bliže kompletnom prebacivanju nastave u online formu jer su nam cijeli razredi u izolaciji. Zaraženo je nekoliko profesora. Neki profesori su u izolaciji zbog zaraženog člana obitelji. Dolazimo u situaciju da neće imati tko provoditi nastavu, a ni sudjelovati na njoj”, naglasio je Landeka. Pozvao je roditelje da razgovaraju s djecom da izbjegavaju sva okupljanja prije i nakon nastave, za vrijeme odmora, tijekom vikenda, proslave rođendana i slično. “Svima nama je cilj da djeca idu u školu, a jedino poštujući navedene prepreke možemo smanjiti širenje koronavirusa”, naglasio je Landeka.

Istaknuo je kako na području Ljubuškog svakim danom ima sve više osoba pozitivnih na koronavirus, većinom je riječ o mlađim osobama koje taj virus donosu u svoje obitelji te u konačnici stvaraju probleme jer stariji članovi obitelji razvijaju teže oblike bolesti. Što će se odvijati po pitanju nastave, ostaje za vidjeti. Konačnu odluku donosi krizni stožer, i to na osnovi podataka o epidemiološkoj situaciji. U tijeku je treći ciklus od po dva tjedna nastave, dosadašnja izvješća nisu upućivala na povećani broj zaraženih učenika i djece. Što će donijeti novo izvješće, bit će poznato uskoro.