Ispiši ovu stranicu
Utorak, 20 Listopad 2020 07:52

Dubravka Mijatović: Živimo li ili preživljavamo?!

Napisao/la 

Jeste li znali da ljudski mozak na negativne informacije reagira pet puta snažnije i da se loše vijesti automatski spremaju u pamćenje, dok je za dobru vijest mozgu potrebno 12 sekundi da je smjesti u svoju memoriju?

Naš mozak tako brzo uočava sve ono što smatra opasnim iz razloga da sazna što više, kako bi se zaštitilo i kako bi preživjelo. Tako će riječ „bolest“ ili riječ „nezgoda“ privući našu pažnju. Sva naša čula će biti perceptivna kako bi na svoj način obradila ovakve informacije i stvorila svoju sliku o datim pojmovima i eventualnim situacijama. Iako naš mozak ima dobru namjeru zaštite, dugoročna usmjerenost na negativne sadržaje više nije pozitivna. Kako naš mozak registrira negativne sadržaje, tako i naše tijelo jednako sudjeluje u tome. Ono će istovremeno pokazivati svoje simptome poput napetosti, grča ili smrzavanja, a kad govorimo o emocionalnom tijelu, strah, neizvjesnost, bol ili zabrinutost će „razapeti“ naša crijeva, želudac, grudni koš i glavu. Ostali dijelovi tijela, također mogu emocionalno odjekivati. Pravila nema! Ukoliko smo više usmjereni na negativne vijesti, važno je znati da dio nas to kreira upravo iz naših, već postojećih, korozivnih emocija i psihološke prodrmanosti. Iz jednog ovakvog stanja, gubimo fleksibilnost, mekoću, opuštenost, razvoj, što znači da se zatvaramo u unutarnje zamkove tvrdoće, kontrole i ne povezanosti sa unutarnjim JA koje je izvor svega onog što mi jesmo. U konačnici ovoi znači da se odvajamo od sebe, što bi značilo da ne živimo nego ostajemo u modulu preživljavanja.

Da bismo mogli napraviti preokret, potrebni su nam „zahvati“ na našoj podsvijesti koja „čuva“ iskustva koja su nas obrambeno formirala i prema sebi i prema svijetu što stavlja pregradu prema življenju. Ta iskustva uklanjamo i otvaramo prostor za nove mogućnosti, za prohodniji put prema sebi, za znanje o sebi, o svojim aspiracijama, o svojim potrebama, o svojim ugodama, užitcima, htijenjima, o svojim potencijalima, kreativnostima, ljubavi i zadovoljstvu.

Spoznat ćemo ljepotu u samom osjećaju zadovoljstva kad se pojavi. Uronit ćemo u taj osjećaj i bivati u njemu. S pravom! On nas može odvesti u nove ideje, nova djela, nove razine. Samo ga do kraja dozvolite i pričat će vam izuzetno kvalitetnu priču, koja je samo vaša! I krenite sa tom pričom u realizaciju.

Pored pročišćavanja naslaganih neugodnih pa čak i traumatskih iskustava, što je osnovni zadatak preokreta od preživljavanja ka življenju, važno je i podsjećati sebe na svjesnije usmjeravanje onoga što nas inspirira i energizira, što je blagotvorno za naš cijeli sustav.

Za nekog će to biti šetnja uz rijeku, bicikliranje, pisanje poezije, građenje samopouzdanja, pomaganje drugom, bavljenje glazbenom ili likovnom umjetnošću, nova edukacija, nova poznanstva i veliki spektar zdravih usmjeravanja koji donose upečatljivije boje i okuse koji raspirivaju život, živost i življenje.

Naše biće ima sve elemente i inteligenciju za preživljavanje. Razvijajmo onaj dio sebe koji će nas okretati prema življenju!

Piše: Dubravka Mijatović, integrativna terapeutkinja, PEAT trenerica i EMDR praktičarka

Fotografija: Goran Primorac

Radio Ljubuški