Ispiši ovu stranicu
Utorak, 17 Studeni 2020 04:41

U ZHŽ-u oko 9.000 dijabetičara, oboljelima pomaže i Grad Ljubuški

Napisao/la 

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. studenoga. Ovaj datum odabran je jer je to ujedno i rođendan Fredericka Bantinga, koji je, uz Charlesa Besta, zaslužan za otkriće inzulina. Brojna događanja odvijaju se ususret tome danu, pa je ove godine, unatoč pandemiji koronavirusa i uz poštivanje epidemoloških mjera, i u Zapadnohercegovačkoj županiji ukazano na moguće posljedice i na važnost edukacije stanovništva vezano za prevenciju spomenute bolesti.

Moralna i edukacijska potpora

Naime, kako bi potaknuli svijest građana o dijabetesu, kao globalnom zdravstvenom problemu, Udruga dijabetičara Zapadnohercegovačke županije „Snaga“ u suradnji s lokalnim domovima zdravlja organizirala je akcije besplatnog mjerenja šećera u krvi. Prigodan susret održan je u Posušju, Grudama te u Širokom Brijegu, dok je u Ljubuškom, zbog opravdanih razloga, ova akcija izostala. Osim navedenog, građanima su se dijelili promotivni materijali i brošure o dijabetesu, ali i o unaprjeđenju kvalitete zdravlja.

„Iz godine u godinu trudimo se pružiti moralnu, ali i edukacijsku potporu svima onima koji se bore s dijabetesom. U našoj Udruzi zasad ima 360 registriranih članova, a onih koji su aktivni i koji plaćaju simboličnu članarinu u iznosu od 12 KM, je 50. Nažalost, to nije dovoljno za normalno funkcioniranje i troškove, stoga smo uputili zahtjeve općinama i gradovima u ZHŽ-u da nam pomognu. Općina Grude podržala nas je s 200 KM, Grad Široki Brijeg s 2.000, Posušje s 1.000 i Grad Ljubuški s 800 KM, s tim da je ljubuško Javno poduzeće „Parkovi“ d. o. o. uplatilo još 500 KM. Naravno, neizostavna je pomoć i Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a u iznosu od 1.000 KM, a tu su i farmaceutske kuće koje nas opskrbljuju s aparatima i trakicama koje dijelimo našim članovima“, kazali su nam iz ove Udruge čije se sjedište i savjetovalište nalazi u Grudama.

Sve više oboljele djece

Napomenuli su kako se, nažalost, neki ljudi ne žele suočiti s činjenicom da boluju od dijabetesa, a znamo da adekvatna pomoć i redovne terapije mogu smanjiti rizik od pojave mogućih komplikacija.

„Bolest ne treba skrivati. Broj oboljelih se povećava iz godine u godinu, a sve je više i djece koju zahvaća dijabetes. Radi toga je i osnovana Udruga „Snaga“ da, kroz savjete i edukaciju, pomogne svima onima koji se bore s ovom podmuklom bolesti. Ako nam se želite pridružiti, dođite u prostorije Udruge, a dodatne informacije možete dobiti i pozivom na broj 039 661 605. Za sve one koji imaju člansku iskaznicu vrijedi i popust od 5 posto koji mogu dobiti prilikom kupovine u ljekarnama“, naveli su iz Udruge, prema čijoj procjeni Zapadnohercegovačka županija broji oko 9.000 dijabetičara.

Iz Udruge su poručili i to kako je zbog trenutačne epidemiološke situacije odgođeno druženje dijabetičara i redovita godišnja skupština, a njezino održavanje planirano je u proljeće iduće godine.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list