Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 23 Prosinac 2020 07:34

Razvoj cikloturizma u Ljubuškom: Grad bi uskoro mogao dobiti tematski park, prvi u BiH

Napisao/la 

Ni pandemija koronavirusa nije spriječila Biciklistički klub Ljubuški da u 2020. godini provede brojne aktivnosti, ali i da u bicikliranje, kao sve popularniji vid rekreacije, uključi brojne Ljubušake.

Pozitivna je to priča koja se gradi od 2012. godine, a danas, nakon osam godina od osnutka, klub broji 60 aktivnih članova.

Kako je za naš list kazao Josip Ramljak, tajnik kluba, pridružuje im se sve više žena, a odnedavno su se angažirali i oko treninga s djecom zbog čega je klub dobio novu dimenziju.

Simbolična članarina

„Zadovoljni smo dosadašnjim radom, a kako je počelo, očekujemo da će broj članova uskoro biti i troznamenkast. Još ako napomenemo da su plaćanja članarine oslobođene žene, kao i učenici osnovnih i srednjih škola. Ostali plaćaju simboličnu godišnju članarinu u iznosu od 30 KM“, rekao je Ramljak.

A da biciklizam ima važan utjecaj na unaprjeđenje životne sredine, spoznala je i ljubuška gradska vlast koja je ovom klubu pružila bezuvjetnu podršku.

„Novi gradonačelnik je uvidio potencijale cikloturizma pa će, zahvaljujući zajedničkoj suradnji, Ljubuški biti prvi u BiH koji će imati tematski bike park od 1000 kvadrata, a koji bi se trebao nalaziti kod kružnog toka na zapadnoj obilaznici. Bit će to vrlo atraktivan park s klupama i stazama, pravi raj za rolere i bicikliste“, pojasnio je Ramljak te je dodao da bi, ako sve bude išlo po planu, projekt mogao biti realiziran već u 2021. godini.

Osim u Ljubuškom, rad kluba prepoznat je i šire, a to najbolje potvrđuje podatak da je naš sugovornik nedavno izabran u nadzorni odbor Biciklističkog saveza BiH koji, kada je u pitanju bliska budućnost, ima ambiciozne planove.

Prijateljski klubovi

„Plan je da se u BiH uvede EuroVelo staza koja bi se priključivala na Ćirinu prugu. EuroVelo staze su namijenjene biciklističkom turizmu diljem kontinenta, a u BiH takva staza još ne postoji. Bit ćemo ustrajni da se to promijeni“, naglasio je Ramljak.

Istaknuo je i dobru suradnju s ostalim biciklističkim klubovima, a posebno s BK Metković i Dolenjskom Balancom iz Slovenije.

„S ta dva kluba smo razvili poseban oblik suradnje pa smo im na našoj svečanoj sjednici dodijelili i plakete za klubove prijatelje. Kao jedan od starijih klubova, stojimo na raspolaganju onim novoosnovanim, a koji nam se mogu obratiti za bilo kakvu pomoć ili savjet“, kazao je Ramljak.

Za kraj je pozvao sve ljude dobre volje, koji vole okretati pedale, da postanu dio kluba.

„Zavirite na našu Facebook stranicu i saznajte sve o dosadašnjem radu i aktivnostima, a možda vas to motivira da se i vi pridružite. Nemate što izgubiti, jer u našoj sredini, koja ima najviše sunčanih dana u godini, bicikl je izvrsno prijevozno sredstvo. Također, ima višestruke dobrobiti za zdravlje“, zaključio je Ramljak.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list