Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 23 Prosinac 2020 08:21

GSS Ljubuški održao godišnju sjednicu

Napisao/la 

Iako jedna od najmlađih stanica, Gorska služba spašavanja Ljubuški izrasla je u jednu od respektabilnijih u BiH.

Sudjeluju u brojnim potragama i akcijama, osiguravaju razne događaje, a njihovi članovi stalno rade na tome da se usavršavaju, moglo se čuti na sinoćnjoj godišnjoj skupštini GSS-a Ljubuški gdje su predstavljeni rezultati rada za 2020. godinu.

Koliko rade na sebi, najbolje pokazuju podaci koje je iznio Bruno Grgić - tijekom godine su se odazivali na svaki alarm, išli su diljem BIH tragati za nestalim osobama.

Bili su na Prenju kada se izvlačio stradali planinar, na Kamešnici kada se izvlačilo tijelo stradalog paraglidera, intervenirali su u par navrata na Križevcu kada je unesrećenim osobama trebala pomoć. Na početku godinu su imali akcija spašavanja psa iz jame na Bijači.

Sudjelovali su i u nizu potraga.

„Sudjelovali smo u potrazi na Zvirićima gdje je nađena živa osoba, u potrazi na Biokovu za nestalim Poljakom gdje još uvijek nema pronalaska. Najveća potražna akcija ove godine u BiH bila je na Čmarevcu, u općini Čitluk, gde je kroz 9 dana sudjelovalo 17 naših članova. Tada nismo uspjeli naći osobu, ali je pronalazak bio kasnije te je, nažalost, osoba smrtno stradala. Sudjelovali smo u potrazi u Tomislavgradu gdje je nađena živa osoba. U Bugojnu je bilo 11 naših članova koji su sudjelovali u potrazi za nestalom osobom. Nažalost, radilo se o suicidu. Nedavno smo išli na potragu u Stolac, ali je osoba nađena dok smo još bili u putu. U Sanskom Mostu smo sudjelovali u potrazi za nestalom osobom“, nabrajao je Bruno Grgić u izvješću o aktivnostima u tekućoj godini.

Osim sudjelovanja u potragama i akcijama izvlačenja stradalih, članovi ljubuškog GSS-a stalno rade na vlastitom usavršavanju.

Održali su ukupno 44 stanična sastanka na kojima su održane razne vježbe, jednu potražnu vježbu te četiri stjenske vježbe spašavanja, kao i pet vježbi speleospašavanja.

„Entuzijazam koji je krenuo prije tri godine i dalje raste, razvijamo se u pravom smjeru, broj članova je sve veći i veći iz godine u godinu, a osim što raste broj članova puno smo iskusniji i puno bolji u svim stvarima“, istaknuo je na godišnjoj sjednici Ivan Markotić.

Iva Bilić je govorila o projektima na koje su aplicirali, moglo se tako čuti da će GSS Ljubuški raditi na čišćenju jame na Bubalovim njivama. Njihova članica Nives Batista je koordinator jednog projekta koji se provodi na razini čitavog Saveza gorskih službi spašavanja u BiH na osnaživanju kapaciteta...

Pročelnik GSS-a Ljubuški Milenko Dropulić ponosan je na sve što su napravili.

Ističe kako su trenutno u fazi izgradnje novih prostorija.

„Trenutno su nam prostorije do Vatrogasnog doma, to je vrlo mala prostorija gdje ne možemo adekvatno raditi. Od Grada Ljubuškog smo dobili dva boksa pod tribinama stadiona Babovac, to se trenutno radi i oprema. Nadamo se da ćemo do 1. ožujka iduće godine  useliti u nove prostorije, gdje ćemo imati oružarnicu i jednu veću prostoriju, kao i poligon, gdje ćemo moći vježbati čvorove i penjanje kada kiša pada vani“, ističe Dropuljić.

On se zahvalio i gradskim vlastima jer su ih podržavale.

„I prije dok je bio gradonačelnik Nevenko Barbarić nisu nas zaboravili, a posebno nas podržavaju sada kada je došao Vedran Markotić koji je, moram s ponosom reći, naš gorski spašavatelj. Nije samo na papiru, nego stvarno ide u potrage. Moram se samo sjetiti Blatnice, kada je dobio jednu od možda najgorih zona. Bilo mi ga je žao, ali što ćeš, svima nam je isto. I zna da sredstva idu u prave ruke“, istaknuo je Dropuljić.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški