Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 30 Prosinac 2020 10:55

Viktor Grbavac o pripremama za pomoć ugroženima u Hrvatskoj

Napisao/la 

Mnogi Ljubušaci su odmah nakon tragičnog potresa koji je potresao Hrvatsku izrazili želju da pomognu unsrećenima.

„Javljaju nam se pojedinci, mnoge firme, prijevoznici koji su voljni pomoći“, kazao je danas za Radio Ljubuški Viktor Grbavac, predsjednik Crvenog križa ZHŽ-a, koji je dodao kako su već jučer ponudili pomoć kolegama iz RH.

"Odmah po zaprimanju vijesti o velikom potresu koji je pogodio Petrinju, kontaktirali Crveni križ RH i Crveni križ Grada Zagreba, odnosno gospodina Petra Penavu i stavili se na raspolaganje svim službama u Republici Hrvatskoj. Kontaktirali smo i Crveni križ Federacije BiH, kao i državni Crveni križ i postigli dogovor o pripremi same pomoći za Hrvatsku“ objašnjava Grbavac.

Trenutno se čeka službeni poziv Crvenog križa RH.

„Crveni križ RH još nije uputio nikakav poziv prema Crvenom križu BiH. Zamolio bih građane iz BiH da pričekaju s prikupljanjem pomoći dok se iz Republike Hrvatske ne jave s konkretnim prijedlozima što to njima treba. Potres se dogodio jučer, a sinoć je do 12 sati trajala inspekcija njihovog glavnog inspektora za prirodne katastrofe koji je snimao teren i bilježio situaciju. Situacija u Petrinji je dosta teška. Jučerašnji čitav dan je protekao u izvlačenju unesrećenih. Mi smo spremni i pripravni, svi naši resursi su na raspolaganju. Jutros sam imao telefonski sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima u ŽZH. Ljubuški, Široki Brijeg, Grude i Posušje. Svi su jedinstveni da ćemo pomoći. Samo se čeka poziv Crvenog križa RH koji će biti upućen prema BiH, objašnjava Grbavac.

Kako nam govori, u Hrvatskoj je već krenulo prikupljanje pomoći, skupljaju se namirnice, ali je skupljanje takvog vida pomoći u BiH problematično jer postoje komplikacije oko uvoza prehrambenih i mliječnih proizvoda u Europsku uniju.

Stoga je potrebno pričekati poziv da se iz Hrvatske jave s time što im konkretno treba.

U međuvremenu, svi građani iz BiH koji žele pomoći unesrećenima, mogu se javiti na humanitarni broj 17023 i pozivom donirati dvije marke.

Poslušajte RAZGOVOR s Viktorom Grbavcom

Radio Ljubuški