Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 31 Siječanj 2021 10:17

Vandalizam u Šipovači: Oštećena lokalna cesta, mještani podnose kaznene prijave?

Napisao/la 

Ljubuško mjesto Šipovača ponovno je na meti rušitelja.

Naime, prije nekoliko dana od strane grudske tvrtke Mina d. o. o., a za Hrvatske telekomunikacije d. d. Mostar prilikom radova izvršena su oštećenja lokalne ceste na lokalitetima Luke i Banja. Isječen je kolnik, od čega na jednoj lokaciji i gotovo novi sloj asfalta postavljen prije nekoliko mjeseci, te postavljene dvije šahte nenamijenjene za javnu cestu pri čemu je pričinjena veća materijalna šteta i ugrožena sigurnost prometa.

Zbog navedenog, na teren je u srijedu izašla i služba gradskog Odsjeka za inspekcijske poslove i sačinila zapisnik. Osim nje, na mjestu događaja u Šipovači u subotu je bila i policija.

Kako doznajemo iz razgovora s gradskim inspektorima, navedeno je činjeno protuzakonito, odnosno u suprotnosti sa propisima, bez dozvola za izvođenje radova. Također, radovi su izvedeni bez postavljanja odgovarajućih prometnih znakova pa je više vozača zbog udubljenja prokopanog asfalta pričinilo štetu automobilima, a nakon izlaska gradske inspekcije postavljena su četiri znaka, i to opet - nepravilno.

Iz tvrtke Mina d.o.o. pored toga što su 'minirali' javno dobro, za sobom su ostavili i građevinski otpad, odnosno izrezani asfalt, no to nije ništa novo kad je o navedenoj tvrtki riječ.

Pravni stručnjaci ukazuju na izgledno počinjenje više kaznenih djela - kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa, kaznena djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, kazneno djelo protiv okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara itd.

Uklanjanje postavljenih šahta sa ceste i saniranje uništenog kolnika te kaznena odgovornost počinitelja je ono što bi zakonski trebalo uslijediti, međutim, mještani poučeni ranijim iskustvima, a dok čekaju na rješenje nadležnih, razmišljanju o podnošenju kaznenih prijava protiv odgovornih.

Šipovača Portal