Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 02 Lipanj 2021 07:27

Učenici u Ljubuškom čistili smeće na putu za pročistač otpadnih voda

Napisao/la 

Učenici iz Osnovnih škola iz Ljubuškog i Gruda danas su čistili prometnicu prema pročistaču otpadnih voda u Ljubuškom.

Kako se moglo vidjeti na terenu, velika količina smeća je bila odložena uz put, a učenici su marljivo kupili otpatke te su napunili mnoštvo vreća za smeće.

Zajedno s njima bili su i volonteri udruge EKO ZH. Prije same akcije čišćenja smeća, učenici su posjetili pročistač i informirali se o njegovoj važnosti za okoliš.

Današnja akcija je jedna u nizu aktivnosti koje se provode u okviru projekta YOUth Drive kojeg financira Europska unija.

Lucija Kvesić, voditeljica projekta, ističe kako su ovom akcijom htjeli poslati poruku u javnost.

„Ovo je jedini pročistač koji je u funkciji na području ZHŽ-a i mislim da bi svi morali biti informiraniji o ovom pročistaču. Ovime želimo poslati poruku da moramo misliti o prirodi, da moramo sami djelovati i biti svjesni. Potrebno je da generacije koje dolaze znaju što radimo sami sebi“, istaknula je Kvesić.

I danas se na terenu vidjelo koliko je potrebno mijenjati svijet o zaštiti prirode – količina odbačenog smeća uz put prema pročistaču je uistinu zabrinjavajuća.

Iz Udruge EKO ZH već u petak organiziraju novu akciju čišćenja smeća. Nakon Ljubuškog idu za Blidinje gdje će sa srednjoškolcima iz Posušja i Širokog Brijega čistiti put prema ovome parku prirode.

Ivan Herceg / Radio Ljubuški