Ispiši ovu stranicu
Petak, 30 Srpanj 2021 10:19

Na Humcu predstavljena knjiga Radoslava Dodiga „Homo criticus“: DODIG ĆE USKORO DOBITI ULICU U RODNOM GRADU

Napisao/la 

Ljubitelji djela i lika Radoslava Dodiga imali su priliku pobliže se upoznati s njegovom posthumno objavljenom knjigom „Homo criticus“ koja sadrži tekstove objavljene u časopisu „Status“ od 2002. do 2014. godine.

Predstavljanje ovog vrijednog djela upriličeno je ispred samostana sv. Ante na Humcu, u organizaciji Udruge hercegovačka kulturna baština – Bilig, a za voditeljski dio bila je zadužena Radoslavova kćer Lana. O knjizi su, pak, govorili, Ivo Lučić, Radoslavov prijatelj, ugledni povjesničar, znanstvenik s Hrvatskog instituta za povijest te sveučilišni profesor, profesor Ivan Vukoja, ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i voditelj odjela za kulturu i sport glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine te fra Andrija Nikić.

Baštinik antičke tradicije

„Radi se o posebnoj knjizi, knjizi članaka iz časopisa „Status“ koji je po sebi jedinstven jer je omogućio objavljivanje radova ne samo autorima različite nacionalnosti, nego ljudima koji su imali potpuno suprotstavljena ideološka i politička stajališta i tekstove koji su jedni druge osporavali, kao i članke koji su predstavljali vrlo žestoke polemike“, kazao je, između ostalog, Ivo Lučić.

Vukoja je istaknuo kako je Dodig bio baštinik ukupne antičke tradicije, a napose njenog rimskog segmenta, odnosno razdoblja. Beskompromisno i temeljito, britko i s dozom humora, analizirao je, vrednovao i ocjenjivao znanstvene i stručne tekstove, ali i medijske članke i osvrte, kao i razne aktere, fenomene i projekte iz područja vlastitih znanstvenih i osobnih interesa.

„U našim hercegovačkim i bosanskohercegovačkim okvirima, Radoslav Dodig jedan je od rijetkih ljudi koji je imao, ako ne sve glavne značajke renesansnog čovjeka, onda barem naznake svih tih osobina, zvanja, znanja i vještina: klasični filolog, arheolog, novinar, nakladnik, urednik, političar, turistički djelatnik, televizijski urednik i voditelj, višestruki pobjednik Kviskoteke, profesor latinskog jezika, prvi meštar Ljubuškog karnevala…“, naglasio je Vukoja.

Inicijativa

Kažimo i to kako je Radoslav Dodig veliku ljubav gajio prema povijesti i arheologiji, a u slobodno vrijeme je istraživao kulturno-povijesnu baštinu, posebice Hercegovine i Ljubuškog, na čijoj je zaštiti radio.

Za izniman doprinos svome gradu i Hercegovini, na jednoj od sljedećih sjednica GV Ljubuški bit će pokrenuta inicijativa da jedna gradska ulica dobije ime upravo po Radoslavu Dodigu.

knjiga2

knjiga3

knjiga4

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list

Foto Omega