Ispiši ovu stranicu
Subota, 14 Kolovoz 2021 08:23

Ljubuški drugi u ZHŽ po broju požara

Napisao/la 

Od početka godine do danas na području Zapadnohercegovačke županije zabilježeno je 475 požara, od toga 164 šumska požara, 252 požara u kojima je gorjela trava i nisko raslinje, 22 požara na stambenim objektima i 38 drugih požara.

Podaci su to koje je Civilna zaštita ZHŽ-a ustupila Dnevnom listu, a pritom je naglašeno kako je broj požara veći u odnosu na proteklu godinu.

„Važno je napomenuti da smo zabilježili 174 požara u kojima su bili ugroženi ljudski životi i materijalna dobra. Zbog vrlo nepovoljnih vremenskih prilika, u srpnju i kolovozu zabilježili smo također velik broj požara s kojima su se danonoćno borili naši vatrogasci uz pomoć mještana, članova GSS- a, pripadnika civilne zaštite, šumara, lovaca, članova planinarskih društava i drugih. U srpnju ove godine imali smo 151 požar (50 prošle godine), u kolovozu 89 požara (41 prošle godine). Najveći broj njih zabilježen je u Širokom Brijegu, zatim u Ljubuškom, Posušju, a najmanji broj u Grudama“, navode iz CZ ZHŽ-a.

Unatoč specifičnim uvjetima, vatrogasci uspješno rade svoj posao i odolijevaju velikim izazovima. Problem im, nažalost, predstavlja neadekvatna oprema.

„Problem koji je već dugo prisutan su stara vatrogasna vozila koja su trebala biti zamijenjena novim ili novijim. Isto tako, imamo nedostatak vatrogasaca u požarnoj sezoni pa nam se događa da vatrogasci idu s intervencije na novu intervenciju koja zahtijeva žurnu reakciju, a da prethodnu nisu stavili pod kontrolu“, ističu iz CZ ZHŽ-a.

A. Marinović Musa