Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 01 Lipanj 2022 07:29

Jakov Begić sudjelovao na 42. Konvenciji karnevalskih gradova Europe u Petangeu

Napisao/la 

Grad Petange u Luksemburgu bio je domaćin 42. Konvencije karnevalskih gradova Europe.

Iako tek peti po veličini grad u Luksemburgu, Petange je mjesto najvećeg i najpoznatijeg luksemburškog karnevala koji se smatra općenito najvećom proslavom u Luksemburgu. Osim toga, karneval u Petangeu jedan je od najvećih u Europi.

Prva FECC Konvencija održana je davne 1981.godine u Patrasu u Grčkoj, a Petangeu je ovo bilo prvo domaćinstvo Konvencije kao i državi Luksemburgu.

Na konvenciji koja se održavala od 22. do 29. svibnja sudjelovalo je 126 delegata iz 75 europskih karnevalskih gradova, a jedini predstavnik Bosne i Hercegovine bio je meštar Ljubuškog Karnevala Jakov Begić.

Članovi Upravnog Odbora FECC-a iznijeli su financijsko izvješće za 2021.godinu, a predsjednici nacionalnih FECC saveza iznijeli su izvještaje o protekloj karnevalskoj godini, svaki za svoju zemlju. Od ove godine, Bosna i Hercegovina će biti jača za još jedan karneval u FECC-u. Nakon Čapljine, Ljubuškog i Plesnog kluba Paganini, u europsko karnevalsko društvo ušao je i Karneval Banja Luka. Međunarodni karneval u Banjoj Luci održavati će se u sklopu dana grada koji je 22.travnja, a karneval će „šetati“ s datumom tako što će se održavati uvijek na subotu koja je datumski najbliže danu grada. Neće to biti tradicionalni karneval kao u Ljubuškom koji je usko vezan za korizmu već isključivo turistički karneval kojem je cilj obogatiti turističku ponudu grada. Osim Banje Luke, u FECC je ove godine primljeno i nekoliko individualnih članova iz Italije i Njemačke.

Od ostalih važnijih odluka i novosti vrijedi istaknuti da je bivši dugogodišnji predsjednik FECC-a Njemačke Jürgen Schmidt imenovan za senatora u međunarodnom Upravnom Odboru, a predane su i kandidature za domaćinstvo slijedeće Konvencije i Dies Natalisa.

Konvencija je započela svečanom večerom, a već drugog dana sastali su se članovi Upravnog Odbora. Uslijedila je parada zastava svih zemalja sudionica a potom i prijem kod gradonačelnika Petangea Pierra Melline. Za sve preminule članove FECC-a u protekle dvije godine upriličena je sveta misa koju je predvodio kardinal Jean-Claude Hollerich. Svi predstavnici nacionalnih FECC saveza izrekli su svoju osobnu molitvu za preminule prijatelje, a u nadahnutoj propovijedi kardinal Hollerich je posebno istaknuo kako trebamo biti radosni i na ovom svijetu, te da karnevali kojima se bavimo mogu pomoći i nama i drugima da se više smijemo.

U narednim danima uslijedili su prošireni sastanci FECC odbora sa predsjednicima ili predstavnicima nacionalnih FECC saveza, te sastanci skupštine, ali i brojni zabavni sadržaji kao što su bili turistička posjeta muzeju na otvorenom „Minett-parku“, zatim posjeta prijestolnici Luksemburga istoimenom gradu Luksemburgu, te vožnja brodom rijekom Moselle. U večernjim satima održavani su „Bal pod maskama“, „Night in White“ te „Gala večer“, razmijenjeni su pokloni s gradonačelnikom Petangea, te dodijeljene i prigodne medalje. Konvencija je završila prigodnim karnevalskim programom na središnjoj pozornici u centru Petangea.

Tradicionalno je Ljubuški Karneval posebno popularan u Sloveniji pa smo i ovog puta imali jako intenzivna i zanimljiva druženja s prijateljima Slovencima. Osim toga, bila je to prilika nakon dugo vremena sresti mnoge stare karnevalske prijatelje iz svih krajeva Europe, ali i upoznati neke nove kao što su fantastični ljudi iz Finske koji organiziraju „Samba Carnival“ u Helsinkiju, te dvije grčke dame sa Cipra iz organizacije karnevala u Limassolu. O vezama i odnosima s Hrvatskom ne treba ni pričati, idemo uskoro i u Rijeku zahvaljujući također našim riječkim prijateljima iz FECC-a, a volimo se javno i s karnevalskim susjedima iz Crne Gore i Srbije. Nijemci nas vole nemilice i jedna su od najopuštenijih i najpristupačnijih ekipa u FECC-u, a posebno obožavaju naše pjesme te neki pomalo i uče hrvatski.

Što se tiče ovogodišnjih gostovanja Ljubuškog Karnevala, imali smo već u veljači nastup u Herceg-Novom. Ovog vikenda idemo u Ivanić Grad a brzo nakon toga i u Rijeku. U kolovozu nas očekuju nastupi u Čapljini i Biogradu na moru, a planirano je i jedno gostovanje u rujnu ali za sada još ne znamo točno na koji karneval.